България иска да се присъедини към европейската сделка за снабдяване

...
България иска да се присъедини към европейската сделка за снабдяване
Коментари Харесай

България иска да се присъедини към европейската сделка за боеприпаси за Украйна

България желае да се причисли към европейската договорка за доставяне на Украйна с оръжие и муниции във войната, която Русия води на нейна територия. Това съобщи новият министър на защитата Тодор Тагарев пред европейското издание " Политико " дни преди срещата на военните министри от НАТО в Брюксел. На нея представителите на страните членки на Алианса ще обсъдят по какъв начин да усилят индустриалния си потенциал в поддръжка на нападната страна и по какъв начин да усилят своите качества за защита и въздържане. Разговорът е месец преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

През май месец страните от Европейски Съюз завършиха договорка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март идната година. Постигнато беше единодушие страните са дадат муниции неотложно от личните си ресурси. Програмата за военна поддръжка за Украйна е на стойност 1 милиард евро, плюс още 1 милиард евро, с който ще се финансира скица за взаимно доставяне с боеприпаси за попълване на военните ресурси. Европейската комисия предложи и бюджет от 500 милиона евро за повишение на способността на Европа да създава оръжия.

В резултат на това политическо решение Европейската организация по защита (EDA) започва план за обезпечаването на муниции. България участваше в първата фаза на договаряне, само че отхвърли да е част от договорката на EDA по време на ръководството на служебния кабинет на президента Румен Радев. Самият държавен глава разгласи отхвърли за присъединяване на страната ни. След страните от Европейски Съюз единствено Ирландия също отхвърли да се причисли към напъните за набяване на муниции за Украйна.

„ Ние доста ясно се стремим към присъединение към тази коалиция “, сподели Тодор Тагарев пред Politico - „ Мисля, че ще можем да осигурим част от нужните муниции за Украйна. “ Той прибавя, че политическо решение в България още не е взето, само че " само че сигурно ще поставим старания и имам вяра, че ще намерим метод. "

Politico също отбелязва, че поръчката на новия министър на защитата " бележи внезапен поврат в позициите на балканската страна, чието ново държавно управление встъпи в служба предходната седмица след интервал на продължителна неустойчивост, в който се организираха пет парламентарни избора в границите на две години ".

Предимството на формалното присъединение на София към обединението е, че „ обичайно България … се е специализирала в производството на дребни оръжия, леки въоръжения и муниции “ от руско време, споделя още Тагарев пред европейското издание.

Министърът добавя, че даряването на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна защита от София за Киев би било „ предизвикателство “, защото запасите на България са нужни за облекчаване на личните потребности на страната. България разполага с няколко руски изтребителя с изтичащ летателен период за защита на въздушното си пространство, до момента в който не дойдат първите самолети F-16 Block 70, които купи през 2019 година Заради пандемията се забави срокът за доставката им от американския производител Lockheed Martin.

Тодор Тагарев сподели още, че България е напът да извърши уговорката към НАТО за увеличение на разноските за защита на на страните членки до най-малко 2 % от Брутният вътрешен продукт „ до 2024 година “, което той настоя, че би трябвало да бъде „ най-малко “.

По думите на българския министър на отбратана Украйна би трябвало да бъде позволена да стане член на НАТО, „ когато изискванията го разрешават “. Това значи незабавно, откакто завърши стартирана от Русия война.

На въпроси за въздействието на Москва в България Тодор Тагарев споделя, че е " доста съм обезпокоен “ и по тази причина се обмисля основаването на нови профилирани звена, които да се оправят с съветските дезинформационни разкази.

„ Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме дейно на съветската агитация, акции за дезинформация и всевъзможен тип друго въздействие, което имаме в страната “, сподели той. „ Руският дипломат в София и някои политически партии, авторитетни политици, приказват с един и същи глас – и това не е гласът на нашите съдружници. “, прибавя министърът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР