България има шанс да увеличи износа си на пресни зеленчуци

...
България има шанс да увеличи износа си на пресни зеленчуци
Коментари Харесай

​България може да увеличи износа на пресни плодове и зеленчуци към Япония

България има късмет да усили износа си на пресни зеленчуци и плодове към Япония след влизането в действие на съглашението от 1 февруари за свободна търговия. Оттам пък се чака у нас да влязат повече високи технологии.

Само за първите шест месеца на предходната година стокообменът сред Япония и България се е нараснал с 43% до над 102 милиона щатски $. Над две трети от него се пада на вноса от Япония, а останалата част е български експорт. Страната е обичаен сътрудник на България от десетилетия.

Веселин Илиев: До огромна степен японската промишленост е тази, която преди 30-40 години даде подтик на индустриализацията в България с машини, роботи и софтуерни решения.

В момента към 257 български компании изнасят за Япония, от тях по-голяма част са дребни и междинни предприятия. Според данни на икономическото министерство, поради износа за Страната на изгряващото слънце у нас се поддържат над 6100 работни места.
Веселин Илиев, Българска стопанска камара: Японският пазар е характерен с това, че е мощно предпазен, изключително в областта на храни и питиета, и в случай че да кажем за електроника бариери, каквато ние сме изнасяли не е имало и до момента. За пресни плодове и зеленчуци, за някои млечни артикули се откриват нови благоприятни условия. Разказвали са ми, че в сезона на черешите - една рамчица с подредени един до друг череши в Япония е към 20-25 щатски $ - България е на второ място по експорт на консервирани череши в света, на трето-четвърто по експорт на пресни череши - даже единствено череши да изнесем - даже единствено това е страховит късмет.
По данни на министерството на стопанската система, съглашението сред Япония и Европейския съюз дава самопризнание и отбрана за българските виновност с географско напътствие - Дунавска низина и Горнотракийска равнина. Работодателите обаче не виждат огромни благоприятни условия за виновността ни на Изток, поради спецификата на японския пазар, който е пазар на заможни хора с високи условия.
Веселин Илиев, Българска стопанска камара: Проблемът при българските винопроизводители е, че една година реколтата е една, партидата също, на другата година виното е с други качествени характерности и даже за хора, които не са огромни познавачи като японците това има огромно значение.
Затова пък на пазара ще се появи различен забавен факт, обвързван по едно и също време с новото съглашение с Япония и излизането на Англия от Евросъюза.
Веселин Илиев, Българска стопанска камара: Япония е производител на уиски, което в този момент ще влиза в Европейски Съюз с по-ниско мито, в сравнение с шотландското, а е положително уиски.
И до момента в който българският пазар ще разчита на нови благоприятни условия за зеленчукопроизводството, от Япония ще чакаме ново потомство технологии - сферата, в която Страната на изгряващото слънце е водеща в света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР