България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност. В

...
България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност. В
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, БСП: Ще водим конструктивен диалог за съставяне на правителство

„ България има потребност от постоянно държавно управление и политическа непоклатимост. В същото време не може да се стремим  към държавно управление поради самото държавно управление или поради властта, нито пък на цената на безпринципни взаимни отстъпки. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин  по време на срещата на „ Продължаваме промяната “ с останалите парламентарни групи в Народното събрание.

„ Днес Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия взаимно с управлението на парламентарната група прегледа деликатно оферти план на Решение за установяване на предпочитаните национални цели и задания пред 48-ото Народно събрание. Оценяваме положително желанието на „ Продължаваме промяната “ да се сътвори среда на разговор, като бъдат отразени и някои от целите на партиите, които се съгласиха да вземат участие в този разговор, в частност и на Българска социалистическа партия “, сподели Кристиан Вигенин по време на срещата.

Социалистът съобщи, че присъединяване на Българска социалистическа партия в разговора с Политическа партия до момента е израз на благосклонност от страна на левицата и предпочитание да се откри излаз от политическата рецесия.

„ В същото време този развой не е, и не може да се преглежда, като развой на договаряния за сформиране на държавно управление или поддръжка за държавно управление, нито като правене на взаимна управническа стратегия “, акцентира депутатът от левицата.

Той означи, че Българска социалистическа партия споделя главните цели, които са набелязани в плана – развиване на конкурентна новаторска стопанска система, гарантиране на национална сигурност и господство на правото, реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развиване и понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето.

 

„ В текста на плана обаче са залегнали и оферти, по които нямаме единодушие – по тях не можем да вършим взаимни отстъпки “, означи Вигенин.

Той съобщи, че разминаванията засягат някои данъчни, бюджетни, обществени и външнополитически въпроси, а съгласно Българска социалистическа партия на този стадий те към този момент не могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат поправени.  

Вигенин разяснява и смяната на самия план за решение: „ От декларация към този момент е трансформиран в план за решение, което е доста по-силно ангажиращо и възможното му приемане би привело наложителен темперамент на всеки един текст в него “, сподели депутатът от левицата.

Той разяснява и лансираната от Политическа партия формула за държавно управление на малцинството: „ Според нас такава формула ще направи подобен вид държавно управление подвластно от инцидентни болшинства и ще удължи политическата рецесия, вместо да я позволи “, сподели Вигенин.  

По думите му в тази посока е индикативен и фактът, че на днешната среща не участват партии, които на процедура са болшинство – ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, които имат общо 127 народни представители.

„ До момента те не се ангажираха с разговор с Политическа партия, което ни води до заключението, че нямат желание да поддържат декларацията за целите и да поддържат държавно управление с втория мандат “, сподели социалистът.  

„ Българска социалистическа партия няма да поддържа оферти план на решение. Заедно с това обаче удостоверяваме нашата подготвеност да водим градивен разговор, който при избрани условия би могъл да докара до избиране на постоянно държавно управление в границите на 48-ото Народно събрание “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР