България има едно от най-високото усвояване на средства от Европейския

...
България има едно от най-високото усвояване на средства от Европейския
Коментари Харесай

Трети сме в ЕС по усвоени средства от Плана Юнкер

България има едно от най-високото асимилиране на средства от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), по-известен като План Юнкер. Към момента се нареждаме на трето място в Европейски Съюз по БВП на усвоени средства за към 1 милиарда лв., които ще стигнат до 10 български компании. Това разгласи пред медии в Брюксел евродепутатът Ева Майдел. Визитата, в границите на която се организираха срещи и с други наши евродепутати, както и семинар за идните европейски избори, бе инициирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Според упованията от ЕФСИ ще се генерират спомагателни вложения в размер на 2,3 милиарда евро. Към март 2019 година по линия на инфраструктурни и иновационни планове седем са утвърдените плана за близо 320 млн. евро.

Те са финансирани от Европейската капиталова банка (ЕИБ) с поддръжката на ЕФСИ. За посочения интервал има и тринадесет утвърдени съглашения с банки медиатори, които ще поддържат дребни и междинни предприятия (МСП) със 136 млн. евро. Очаква се това финансиране да генерира към 1,5 милиарда евро вложения в близо 9606 МСП и сдружения със междинна пазарна капитализация, които ще се възползват от усъвършенствания достъп до финансиране. Ева Майдел разяснява, че у нас е образуван първият хъб за техническа помощ по Плана Юнкер. Това е звеното, в което българският бизнес може да получи информация освен по какъв начин да усвои друго финансиране, само че най-много техническа помощ. Освен за бизнеса, то е в поддръжка и на публично-частните партньорства. За неговото осъществяване вземат участие също Европейската капиталова банка, Европейската комисия и български институции. Хъбът, който е единствен в Европа, оперира в България в границите на Фонда на фондовете. Само за няколко месеца над 300 компании са се възползвали от звеното.

„ Biovet ", „ Kloshar Bags " и „ Карад " са три от десетте български компании, чиито планове са подкрепени по Плана Юнкер. Както „ Марица " писа, Европейска инвестиционна банка дава заем от 100 млн. евро за увеличение на производството и на научноизследователската и развойната активност на „ Biovet ". Проектът включва основаване на две нови уреди: за ферментация в Пещера и създаване на цех в Разград, където ще се създават ваксини за животни. „ Kloshar Bags " е започващо фешън дружество от София. С получения заем, който е обезпечен в границите на Плана за вложения за Европа, компанията ще сътвори собствен онлайн магазин и ще усили личния състав си. В момента компанията изнася продукция за клиенти от целия свят. „ Карад " е малко дружество, което внася и продава селскостопански машини в България. Със извоювания план счита да усъвършенства своята инфраструктура и да усили вноса на техника.

Приоритетни планове в InvestEU

Европейският фонд за стратегически вложения предизвиква както трансгранични и иновационни планове, по този начин и такива, свързани с климата, изкуствения разсъдък, кръговата стопанска система, общественото приобщаване, уменията и други Това са условията, които бъдещият проект за вложения InvestEU, гласуван преди седмица в Европейския парламент, ще приоритизира и през интервала 2021-2027 година InvestEU, който наследява Плана Юнкер по философия и хрумвания, сплотява 14 стратегии с гаранции за 38 милиарда евро. Целта е да се активизират 650 милиарда евро вложения в Европа за 7-годишния интервал след 2020 година

По-ниски такси за парични преводи в чужбина

От 15 декември 2019 година влиза в действие законодателна смяна, съгласно която ще се понижат неведнъж таксите за парични преводи в евро у нас. Комисията по стопански и парични въпроси на Европарламента одобри с огромно болшинство Регламента за презграничните заплащания, заяви по време на срещата с медии Ева Майдел. Тя разяснява, че дълги години в България се заплащат най-високите такива такси в целия Европейски Съюз. В момента те са сред 30 и 50 лева, даже за превод от 10 евро, а към края на годината ще станат сред 3 и 5 лева В същото време жителите от еврозоната превеждат евро против минимални или нулеви такси. Българските банки, които оперират на нашия пазар, макар опцията да се възползват от разнообразни способи, тъй че да се вършат преводи по-лесно, не го вършат, по тази причина се наложи да създадем регулация, с която да помогнем всички европейци да се третират по един и същи метод, без значение дали са в еврозоната, или отвън нея. Така ще се облекчи финансово всеки, който изпраща или получава пари в евро, както бизнесът, по този начин и родителите, които имат студенти в чужбина. На този стадий годишните такси за преводи към тези студенти се равняват на една месечна прехрана, посочи Майдел. Тя добави, че с помощта на Регламента за презграничните заплащания потребителят ще бъде по-добре осведомен. За разлика от в този момент ще има бистрота при заплащане с карта или изтегляне на пари от банкомат в чужбина. Хората ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, при разнообразни благоприятни условия за превалутиране, предлагани от доставчиците на платежни услуги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР