България има близо 5,5 млн. доставени дози ваксини от четирите

...
България има близо 5,5 млн. доставени дози ваксини от четирите
Коментари Харесай

2,5 млн. са наличните ваксини срещу коронавирус у нас |

България има близо 5,5 млн. доставени дози ваксини от четирите позволени за приложимост. Наличните са към 2,5 млн. Това заяви по Българска национална телевизия Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

Той регистрира, че доставките и получените количества са повече за РНК-ваксините.

" Близо 2,3 млн са поставените дози досега. Най-много са от имунизацията на Пфайзер/ Бионтех - към 1 млн. 355 хил. Това са 60% от общия брой направени имунизации. Около 470 хиляди са поставените дози от имунизацията на " Астра Зенека ", към 270 хиляди от имунизацията на  " Модерна " и 125 хиляди от имунизацията на " Джонсън и Джонсън ".

Има към 3000 българи, които са предпочели за втора доза да им бъде сложена РНК-ваксина, след слагане на първа доза от векторната, сподели още шефът на ИАЛ.

Страната ни е дарила 172 500 дози ваксини на Бутан и 50 000 на Босна и Херцеговина. Предстои да бъдат дарени и 51 000 дози на Република Северна Македония.

Реализирана е и първата препродажба - 100 000 дози от имунизацията на " Модерна " са продадени на Норвегия. Продадени са на същата цена, на която са закупени.

" Тази процедура се съгласува с Европейска комисия и с компанията производител ", посочи Богдан Кирилов.

Той заяви, че се чака мнението на ЕМА и на Европейския център по надзор и предварителна защита на заболяванията за слагането на трета доза ваксина против COVID-19. По думите на Кирилов страната ни разполага с количества за слагане на бустерната доза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР