България и САЩ преговарят за покупката на изтребителите Ф-16 за

...
България и САЩ преговарят за покупката на изтребителите Ф-16 за
Коментари Харесай

Офертата на САЩ за новите изтребител - 2-2,2 млрд. лв. Преговаряме, обяви Борисов

България и Съединени американски щати договарят за покупката на изтребителите Ф-16 за Българските военновъздушни сили при цена от 2-2,2 милиарда лв.. Това заяви министър председателят Бойко Борисов пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещанието на Европейския съвет.

„ Министерството на защитата получи офертата от Съединени американски щати, разискват я, водят финални договаряния “, разясни той.

Премиерът посочи, че в случай че се стигне до подписването на контракт, ще се обезпечат средства от запаса, а Народното събрание ще се наложи да промени бюджета, тъй като сумата не е планувана в сегашната рамка.

По мотив партийните дотации от един лев Борисов означи, че решаването на въпроса се отсрочва с една седмица. „ Правилно реагираха Обединени патриоти, сутринта ги чух всичките, събираме се на съдружен съвет “, добави той. Премиерът добави, че предлагането за смяна е съобразено с резултатите от референдума по този въпрос.

„ Длъжен съм да се съобразя с съдружните сътрудници въз основата на съдружното съглашение. Ще забавим с една седмица решението. Ще не отстъпвам един лев. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е народна власт, парламентарна република, могат да го вършат “, уточни министър-председателят.

На въпрос дали опциите за избор на Кристалина Георгиева за ръководител на Европейската комисия нарастват след снощния неуспех на договарянията в Европейския съвет, Борисов отговори, че възможностите на всички са еднообразно дребни към днешна дата.

„ На тото не би трябвало да си играем, просто е несериозно “, добави министър председателят във връзка прогнозите кой ще оглави Европейска комисия. “Факт е, че нито един от тримата водещи претенденти не получава болшинство. Моето мнение е, че партията, победила на европейските избори, би трябвало да излъчи ръководител на Европейска комисия. Излиза, че тези, които се бориха на изборите, получиха доверието на европейските десни, социалдемократи и либерали, единствено те не могат да вземат участие в надпреварата, а всеки различен може “, уточни той във връзка снощните разногласия на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз.

„ Всички партии признават, че техният водещ претендент не може да събере нужната поддръжка, с цел да бъде гласуван в Европейския парламент. Цялата скица с водещите претенденти сега не можа да проработи “, разясни Борисов пред български публицисти.

По въпроса с отдръпването на Англия от Европейски Съюз министър председателят предсказа, че на идващите срещи на върха " ще стане още по-интересно ". Той означи, че Борис Джонсън има намерение Англия да напусне без съглашение с Европейски Съюз, само че с временен период. „ Това е нонсенс, няма по какъв начин да стане “, разяснява Борисов. „ За да има временен интервал, би трябвало да има съглашение. И там в предизборната битка се приказват доста работи - преди избори и след лов се лъже най-вече “, заключи министър-председателят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР