България и Румъния ще проучат възможностите за създаване на джойнт-венчър

...
България и Румъния ще проучат възможностите за създаване на джойнт-венчър
Коментари Харесай

България и Румъния обсъдиха създаването на обща компания за управление на проектите по р. Дунав

България и Румъния ще проучат опциите за основаване на джойнт-венчър компания за ръководство на плановете в общия българо-румънски сектор на река Дунав. Това разискаха през днешния ден в Брюксел министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, румънският министър на превоза Лучиян Шова и еврокомисарят по районна политика Корина Крецу. Еврокомисар Крецу уточни, че река Дунав е значим транспортен кулоар за всички европейски страни и Европейската комисия е подготвена да спомага на България и Румъния при решаването на всички настоящи въпроси, свързани с корабоплаването по реката.

Министър Ивайло Московски показа плановете, които България извършва с европейско финансиране и национални средства. Той уточни, че с реализацията на план BulRIS са внедрени модерни технологии и системи за ръководство на корабоплаването в българския сектор на река Дунав. Министърът съобщи, че България има подписан контракт за драгиране на реката, с който е обезпечено корабоплаването в българския сектор за 3-годишен интервал. Той посочи, че редом с това, сега се приготвя тръжна процедура за доставка на многофункционална техника за удълбочаване, която ще бъде закупена от ИА „ Проучване и поддържане на река Дунав ". „ В рамките на една година доставихме в Русе два нови плавателни съда за изследване на река Дунав, а до месец септември тази година ще приключи строителството на трети транспортен съд за маркиране на плавателния път ", разяснява още Московски.

Министър Лучиян Шова означи, че България е постигнала сериозен прогрес във връзка с поддържането на река Дунав и за румънската страна е от значително значение реализирането на взаимния план FastDanube. Той има за цел да бъде направено предпроектно изследване за положението на общия сектор от реката и да се набележат взаимни дейности за възстановяване изискванията за мореплаване, добави министърът.

По време на срещата беше разисквано още построяването на трети мост над Дунав, сред градовете Силистра и Калъраш. Двамата министри и еврокомисар Крецу показаха обща позиция, че реализацията на този план ще съживи двата района и ще притегли забележителен размер от вложения.

Министър Ивайло Московски предложения румънския си сътрудник във Варна, където да обсъдят и други общи начинания и планове. В края на месец април ще да бъдат извършени диалози и с еврокомисаря по превоз Виолета Булц в гр. Любляна, където ще се организира годишният конгрес TEN-T Days.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР