България и Румъния са постигнали съществен напредък при изпълнението на

...
България и Румъния са постигнали съществен напредък при изпълнението на
Коментари Харесай

ЕК ни похвали за напредъка в охраната на границите

България и Румъния са постигнали значителен прогрес при осъществяването на пилотните планове за въвеждане на бързи процедури за даване на леговище и за връщане на нелегално пристигнали в Европейски Съюз мигранти. Това регистрира Европейската комисия във връзка навършването на половин година от началото на осъществяването на тези планове, оповестява БНР.

Отбелязва се, че в областта на убежището страната ни е провела образования за улеснение на използването на ускорените процедури. Освен това е изготвила лист с избрани сигурни страни по генезис на мигрантите и е нараснала броя на чиновниците на Европейската организация за леговище.

България е в развой на изменение на законодателството, с цел да разреши издаването на отводи за интернационална протекция дружно с решения за връщане на противозаконните мигранти.

От началото на идната година у нас ще бъде въведена опцията за подкрепяне на доброволното връщане. България е засилила съдействието си с Европол за битка с трафика на хора и ограничение на вторичните придвижвания на мигрантите в Съюза.

Докладът на Европейска комисия за осъществяването на пилотния план за защита на европейските граници от България и Румъния е доста позитивен, удостовери еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, представена от Българска телеграфна агенция.

Според нея напредъкът на двете страни ще има позитивно отношение и по въпроса с миграцията в Европейски Съюз. Йохансон дефинира постигнатите до момента резултати като многообещаващи.

Пилотните планове в България и Румъния бяха основани през март след писмо на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен до страните членки. Те работят с поддръжката на Комисията и способените организации на Европейски Съюз.

Миграцията ще бъде основна тематика на днешния Съвет " Вътрешни работи " в Люксембург. Вътрешният министър Калин Стоянов ще уведоми сътрудниците си за напредъка на страната ни по защитата на външните граници.

Чрез осъществяването на тези планове страната ни се надява да влезе в Шенген. Окончателното решение обаче зависи от това дали Австрия и Нидерландия ще смъкват ветото си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР