България и редица славянски народи отбелязват Деня на светите братя

...
България и редица славянски народи отбелязват Деня на светите братя
Коментари Харесай

Актьори и певци с невероятно послание за празника ВИДЕО

България и редица славянски нации означават Деня на светите братя Кирил и Методий. У нас този празник е отдаден на просветата и културата, както и на основаната от учениците на Кирил и Методий славянска книжовност, оповестява Нова телевизия.

В днешния празничен ден едни от най-обичаните лица от сцената и екрана насочат особено обръщение и дават отговор на въпроси, свързани по един или различен метод с празника.

Коя е най-хубавата българска дума?

„ Най-хубавата дума по принцип в международно равнище, съгласно мен е „ обич “, тъй като без нея няма живот. Това се отнася и за природата, и за нас хората, и за всичко, което съществува “, споделя певицата Деси Добрева.

„ Аз, може би с възрастта и с опита мисля, че най-хубавата българска дума е „ мама “, дава отговор артистът Калин Сърменов.

„ Щастие “, тъй като тази дума даже и да не я изричаш вярно, тя постоянно предизвика усмивка “, безапелационна е телевизионната водеща Лара Златарева.

„ За мен, най-хубавата българска дума е „ благодаря “. Мисля, че това е думата, която би трябвало да използваме по-често “, споделя артистът Антоан Петров – Анди.

„ Имам няколко обичани български думи – едната дума е „ благодаря “, другата е „ извинявай “, разяснява музикантът Свилен Ноев.

„ Най-хубавата българска дума за мен е обичам те “, безапелационна е певицата Маги Джанаварова.

Коя е най-тежката, сложната за изричане дума?

„ Това е „ самопризнание “. Думата „ самопризнание “, да си признаеш – това е доста мъчно, изключително в днешно време. Ние някак сякаш българите не сме привикнали да си признаваме грешката, да си признаем кой къде е, да си признаем какви сме и това се оказа, изключително в актуалния свят, в който живеем, най-големият проблем “, споделя Калин Сърменов.

„ Истината “. Истината е от време на време освен една дума, съдържа се в няколко думи и фрази, от време на време истината е доста сложна за казване и боли “, счита Деси Добрева.

„ Няма да бъда извънредно истинска, с цел да кажа, че „ извинявай “ е може би думата, която най-трудно се изрича. Това е едно самопризнание и то самопризнание за виновност. Трудно е да кажеш извинявай в случай че след него продължава „ сбърках “, безапелационна е Лара Златарева.

„ Думата „ гибел “ звучи доста гадно и не желая в никакъв случай да я употребявам в нито един мой текст “, споделя Свилен Ноев.

„ Аз персонално не одобрявам думата „ ненавист “ и „ ненавиждам “, споделя Антоан Петров – Анди.

Какво е 24-ти май за Вас?

„ За мен 24-ти май е необикновен ден. Първо, тъй като моята майка е учителка и постоянно свързвам този ден първо с нея. Свързвам я с моите дни в учебно заведение, със страхотните преподаватели, които съм имала – в учебно заведение, в академията, в школи, в които съм учила “, показва Маги Джанаварова.

„ 24-ти май би трябвало за хората на изкуството да е най-хубавият празник, тъй като това е нашата книжовност, това е нашата памет “, разяснява Свилен Ноев.

„ Аз, като кака на целокупния български народ, си припомням тези времена, в които на 24-ти май отличниците водеха манифестацията напред и… за какво пък да не си призная, че съм била отличничка? Не знам кое ме е стимулирало – дали безконечното предпочитание да бъда начело, да бъда по-известна от останалите, да бъда забелязвана. С огромно неспокойствие чаках 24-ти май точно поради този празник на самопризнание за знанията “, споделя Лара Златарева.

„ 24-ти май е може би един от най-хубавите празници, тъй като още веднъж би трябвало да сме признателни, че имаме език, който е толкоз хубав и пъстър “, счита Антоан Петров – Анди.

„ Особено се гордея от идентичността на това, което ние носим с тази писменост, с този език и мисля, че в действителност това е смисълът “, безапелационен е Калин Сърменов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР