България и още осем държави по поречието на р. Дунав

...
България и още осем държави по поречието на р. Дунав
Коментари Харесай

България ще развива проекти по програма „Дунав“ с Украйна и Молдова

България и още осем страни по поречието на р. Дунав ще създават взаимни планове с Украйна и Молдова. За първи път страните ще имат достъп до над 6 млн. евро от Европейския инструмент за съседство (ЕИС) на Програмата за транснационално съдействие „ Дунав 2014-2020 “, оповестяват от районното министерство.

Целта на европейския инструмент е да ускори съдействието на страните по поречието на р. Дунав и да насърчи украинските и молдовските институции да създават транснационални планове, които се поддържат от стратегия „ Дунав “ 2021-2027 година

За страните членки на Европейски Съюз, които са в обсега на стратегия „ Дунав “, е очакван бюджет от 1.4 млн. евро. За Украйна от ЕИС са заделени средства в размер на 2.48 млн. евро, а за Молдова – 2.33 млн. евро. Всеки план може да се финансира с до 230 000 евро, като изискването е те да приключат до 30 юни 2023 година На локално равнище Министерство на регионалното развитие ще дава национално съфинансиране в размер на 15% от бюджета, който би трябвало да обезпечи всеки български сътрудник, участващ в план.

България взе участие с цялата си територия в Програмата за транснационално съдействие „ Дунав “. Бенефициенти по нея могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, както и неправителствени и частни организации.

Водещият сътрудник в взаимните планове би трябвало да е страна от териториалния обсег на стратегия „ Дунав “: Австрия, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Румъния, Словакия и Словения.

На уеб страницата на стратегия „ Дунав " може да бъде открита подробна информация за условията за създаване на плановите оферти. На 9 февруари 2022 година Министерство на регионалното развитие ще провежда семинар за претендентите посредством платформата Webex.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР