България и Молдова подписаха споразумение за пренос на газ чрез

...
България и Молдова подписаха споразумение за пренос на газ чрез
Коментари Харесай

България и Молдова подписаха споразумение за пренос на газ чрез „Булгартрансгаз”

България и Молдова подписаха съглашение за транспорт на газ посредством газопреносната система на „ Булгартрансгаз ”. Това стана след срещата на президента Румен Радев с молдовския му сътрудник Мая Санду в столицата Кишинев.

Споразумението ще даде опция на Молдова да получи достъп от полутечен газ от терминалите в Гърция и Турция.

Повод за визитата на българския държавен глава Румен Радев в Молдова е 30-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни.

По време на взаимната им конференция българският държавен глва съобщи, че страната ни поддържа европейската интеграция на Молдова и е подготвена да ѝ сътрудничи и оказва помощ в процеса.

Радев посочи още, че двамата със Санду са изразили паника, че вследствие на войната в Украйна двете страни са изправени пред съществени тествания, освен за сигурността, само че и за стопанската система и обществените системи.

От своя страна Мая Санду съобщи, че Молдова не признава противозаконната анексия на териториите на Украйна. По думите ѝ гибелта и разрушенията би трябвало да спрат и единственият метод е Русия да се изнесе от Украйна.

„ Нашето бъдеще в Европейски Съюз е покрай България и европейските страни. Единство на целия европейски континент е доста значимо през днешния ден и с цел да отговорим уверено на войната на Русия против Украйна. ”

Мая Санду добави, че страната сега е в най-тежката енергийна рецесия, като посочи, че енергийните запаси се употребяват като оръжие, с цел да дестабилизират Молдова.

Тя приветства подписаният контракт за достъп и превоз на природен газ посредством газопреносната система на „ Булгартрансгаз “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР