България, Германия и Молдова засега са единствените три европейски държави,

...
България, Германия и Молдова засега са единствените три европейски държави,
Коментари Харесай

България - сред малкото, които борят дезинфомацията заедно със САЩ

България, Германия и Молдова към този момент са единствените три европейски страни, подписали до момента меморандум за съгласие със Съединени американски щати за битка с дезинформацята.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z, който даде Джеймс Рубин - специален делегат и координатор на Центъра за световно ангажиране (ЦГА) към американския Държавен департамент. Той даде телефонен брифинг за публицисти в Брюксел.

Макар съветската агитация да се проваля в Европа, Кремъл няма да спре да сее дезинформация на Стария континент, счита Рубин. Трябва да бъдат употребявани наличните принадлежности за битка с подправените вести, идващи от Русия и Китай. Необходими са обаче и нови механизми.

„ Би било добре, в случай че имахме тази рамка, контрактувана от всички европейски страни, а освен от Германия, България и Молдова, които подписаха меморандуми за съгласие с нас “, посочи дипломатът.

Но Съединени американски щати ще продължат да работят по въпроса с страните в Европа и евентуално през идната година обединението ще бъде по-силна. Става дума за коалиция от страни, искащи да работят дружно, с цел да подсигуряват, че манипулирането на информацията от страна на Москва и Пекин няма да навреди на техните общества. Така по-лесно ще бъде разпозната невидимата ръка на Русия и Китай и против нея ще бъдат подхванати дейности.

Джеймс Рубин не се съмнява, че по време на серията от избори в цяла Европа през 2024 година Кремъл ще се опита да употребява осведомителната война, с цел да подкопае демокрациите, да си подсигурява, че някои страни ще вършат по-малко за отбраната и поддръжката на Украйна. Ще бъдат хвърлени сили за подкопаване на единството сред европейските страни, Съединени американски щати и доста други страни по света, които оказват помощ на Украйна. Предстоят избори в Литва, Молдова, Румъния, Хърватия. Ще има избор за Европейски парламент.

Изборите са измежду основните цели на съветските дезинформационни офанзиви, безапелационен е Джеймс Рубин. От година насам обаче се вижда неуспех на напъните на Кремъл в Европа. Оказва се, че съветската агитация не е в положение да промени мнението на държавните управления или на популацията за войната в Украйна. Затова Москва насочва напъните си към други елементи на света - най-вече Латинска Америка. Наскоро Съединени американски щати разкрили интервенция в тази тенденция в този район.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР