България е увеличила изоставането в адаптирането на законодателството си към

...
България е увеличила изоставането в адаптирането на законодателството си към
Коментари Харесай

Законотворчеството в България се влошава, казва Еврокомисията

България е нараснала изоставането в адаптирането на законодателството си към европейското, а отклоненията от стандартите в Европейски Съюз съвсем са удвоили наказателните процедури против страната. Това излиза наяве от оповестен в понеделник отчет на Европейската комисия за положението на общия пазар.

Според отчета, който съпоставя използването на европейските стандарти за общия пазар във всички страни от Европейски Съюз, България изпитва компликации с навременното въвеждане на европейските наставления в българското право. Извън периодите за използване през 2020 година са били 16 наставления при единствено шест за предшната година. Пет от тях са свързани с екологията.

Средното закъснение на нанасяне на ново европейско законодателство в българското се е нараснало на 6.9 месеца от 4.6 месеца за предходния интервал. Това доближава България, в миналото първенец по адаптиране на своето законодателство към европейското, към междинните равнища в Европейски Съюз, където забавянето е от 7.4 месеца. В два от случаите на закъснение закъснението в използването на европейското право е сред една и две години, се споделя в отчета.

България е измежду шестте страни, в които минава най-вече време от приемането на европейска инструкция до използването й в страната, като тя е влошила повече от два пъти резултата си единствено за една година. Прилагането на решенията на Европейския съд по отношение на България лишава приблизително 61 месеца, което е третият най-продължителен период в Европейски Съюз. Изпълнението на решението на европейските магистрати по директивата за аудиовизуалните услуги от декември 2019 година е лишило на българските управляващи пет години. Това е единственото решение, обвързвано с общия пазар, което те е трябвало да изпълнят, показва Комисията в своя годишен отчет.

През последната година броят на наказателните процедури за неспазване на европейското законодателство, заведени от Европейската комисия против България съвсем се е удвоил. Те са се нараснали от 29 на 42. От тях 17 са нови, а затворените са едвам шест. Срещу България през 2020 година са отворени при приблизително седем случая за останалите страни. По този индикатор за качеството на законотворчество е влошено с 45%, като отворените наказателни процедури са най-вече от влизането на България в Европейски Съюз през 2007 година България е измежду петте еврочленки, против които се водят най-вече наказателни процедури за неприлагане на европейското право.

Като най-проблемни браншове се обрисуват екологията с 12 наказателни процедури и превозът с 11. По отношение на околната среда най-трудно се преценяват нормите за чистотата на въздуха и за третирането на отпадъците, а в превоза - наредбите, свързани със сигурността и с устойчивия и образован превоз.

Средното време за разрешаване на една наказателна процедура, при която Еврокомисията и националните управляващи си разменят информация за привеждането на законодателството в сходство, е 21.6 месеца, само че отчетът показва, че относително късият период (37 месеца приблизително за ЕС) се дължи на огромния брой случаи, а не на енергичността на българската администрация. Еврокомисията споделя, че в четири случая разногласията са траяли сред пет и 10 години, два от тях са свързани с чистотата на атмосферния въздух.

Еврокомисията отбелязва известна наклонност на закъснение на откриването на нови наказателни процедури против България през последната година за погрешно транспониране на директивите за единния пазар.

" Въпреки това броят на такива случаи към момента е огромен. С 19 наставления, за които се допуска, че са били погрешно транспонирани, България е в група от осем страни членки, които демонстрират композиция от висок недостиг на транспониране и висок % на погрешно транспонирани наставления ", предизвестява отчетът на Европейската комисия.

В същото време в документа се показва, че системата за разрешаване на презгранични потребителски проблеми SOLVIT, където 95% от жалбите се одобряват за седем дни и се позволяват за 10 седмици, ситуацията е приемливо. България се оправя съгласно условията още в признаването на професионалните квалификации, информацията за правата на потребителите и в даването на информация за изискваните документи за публични поръчки в Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР