България е страната в Европейския съюз с най-много жени, които

...
България е страната в Европейския съюз с най-много жени, които
Коментари Харесай

Защо България е страната в ЕС с най-много жени програмисти

България е страната в Европейския съюз с най-вече дами, които учат компетентност в региона на осведомителните технологии и работят като IT-специалисти, демонстрират данни на Евростат.

Защо специалността е толкоз известна измежду слабия пол в България? Как бизнесът подтиква равенството сред половете в бранша? Тези въпроси ще бъдат във фокуса на полемика в границите на Европейските дни на развиването, които ще се проведат при започване на юни в Брюксел. Тази година форумът ще се организира под мотото #SheisWe и задачата му ще бъде да подчертае нуждата от равноправно присъединяване на дамите, с цел да бъде реализирано на стабилно развиване.

Сред участниците в полемиката ще бъде и Мартина Колева, която е част от организационния екип на Rails girls - безвъзмезден двудневен семинар, ориентиран към дами с нулев или най-малък опит в програмирането и технологиите. Идеята се ражда във Финландия, където пред 2010 година две дами провеждат събитие за  програмирането, ориентирано особено към дами. Целта им е да нападат тогавашния дисбаланс и стандарти в сферата, и да покажат, че дамите могат да се усещат в свои води, програмирайки. Днес Rails girls се организира в над 90 града по целия свят. Първото издание в София  е от 2013 година по самодейност на Гергана Паси и с поддръжката на Дигиталната национална коалиция. Резултатът до през днешния ден са общо 10 работилници, състояли се в София, Варна и Бургас. Предстоят издания във Враца и Велико Търново. 

 Снимка
Всъщност образованието след двудневния семинар не стопира. Всяка седмица доброволци от екипа на самодейността организират гратис неофициални образования на дамите, които желаят да задълбочат знанията си. Тези от тях, които посещават постоянно събиранията за интервал от половин или една година, доближават до равнище младши експерт и стартират работа в софтуерни компании.

Участничките в Rails girls са от 12 до над 60-годишни, като най-вече са тези сред 25 и 35-годишна възраст. Разнообразие има и в специалностите им - от маркетинг експерти и юристи до музиканти, архитекти и публицисти.

" Тяхната мотивация е, че желаят да пробват, желаят да видят дали това е забавно за тях или дали биха могли изобщо да се оправят, в случай че имат интерес да сменят специалността, с която се занимават с момента. Други хора споделят, че към този момент работят като нетехнически експерти в софтуерни компании, и считат, че подобен вид работилници биха им помогнали да работят по-лесно с сътрудниците им, които са програмисти. Мотивациите варират, само че постоянно са свързани с готовност и възторг да пробват нещо ново ", описа Мартина Колева в предаването " Хоризонт до обед ".
 Снимка
Според нея единствената спънка пред дамите, които желаят да станат програмисти, са тяхното самочувствие и убеденост.

" Работодатели са ни споделяли, че като цяло дамите нямат толкоз огромно самочувствие, когато отиват на изявление. Ако не дават отговор на всички условия, не се усещат подобаващи за позицията. Докато в случай че се съпостави това с мъже, които аплайват за същата позиция, те даже да дават отговор единствено на едно или две от условията, ще отидат, ще аплайват, ще са уверени. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР