България е сред петте страни, класирани най-напред по размерите на

...
България е сред петте страни, класирани най-напред по размерите на
Коментари Харесай

България е на второ място по привлечени инвестиции от плана "Юнкер"

България е измежду петте страни, класирани на първо време по размерите на вложенията, които са били задействани посредством Европейския фонд за стратегически вложения (EFSI), съобщи БНР. До нас се подреждат Естония, Гърция, Португалия и Испания.

Според данни към края на октомври 2017 година, показани от Европейската комисия, утвърденото от Европейската капиталова банка (EIB) финансиране за България чрез фонда EFSI е било в размер на 344 млн. евро.

Предоставените по този метод финансови гаранции се чака да задействат вложения за общо 1,561 милиарда евро, което отрежда на България второ място измежду всички членове на Европейски Съюз във връзка с задействаните вложения чрез EFSI по отношение на Брутният вътрешен продукт на съответната страна.

България е изпреварена само от Естония, където EIB е одобрила средства от фонда EFSI в размер на 110 млн. евро, които да генерират общи вложения в страната за 741 млн. евро.

Европейската комисия регистрира, че посредством проекта " Юнкер " са били финансирани три плана в България, свързани с инфраструктура и нововъведения, като от фонда EFSI са били предоставени 281 млн. евро и се чака те да генерират вложения за тези планове в размер общо 652 млн. евро.

Одобрените заеми на Европейската капиталова банка за дребни и междинни по мярка компании в нашата страна (към ноември 2016 г.) са били размер на 150 млн. евро, като се чака те да докарат вложения за общо 408 млн. евро.

Чрез фонда EFSI са били утвърдени девет съглашения за финансиране на дребни и междинни по мярка български компании за 63 млн. евро, като се чака това да задейства вложения за общо 909 млн. евро. Еврокомисията показва, че от това ще се възползват 6047 по-малки или така наречен " стартъп " компании в нашата страната.

Според данните на Европейската комисия Инвестиционният проект за Европа, прочут като проектът " Юнкер ", се чака да донесе европейски вложения, които ще надвишат 251,6 милиарда евро. Самите покупко-продажби, утвърдени по проекта EFSI, възлизат на 49,6 милиарда евро под формата на непосредствено финансиране и са подписани във всички 28 страни членки на Европейски Съюз.

Около 528 хиляди дребни и междинни предприятия се чака да се възползват чрез проекта " Юнкер " от усъвършенстван достъп до финансиране, показва Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР