България е сред десетте страни, които най-много бавят изпълнението на

...
България е сред десетте страни, които най-много бавят изпълнението на
Коментари Харесай

България е сред най-бавните при изпълнението на решенията на съда в Страсбург

България е измежду десетте страни, които най-вече бавят осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург. Другте страни в тази редица са Русия, Турция, Украйна, Румъния, Унгария, Италия, Гърция, Молдова и Азербайджан. Данните са посочени в резолюция, призната във вторник от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), представен от “Дневник “.

ПАСЕ показва особена угриженост за " възходящите правни и политически компликации ", свързани с осъществяването на решенията на съда в Страсбург.

От повече от десетилетия България не извършва неоправдателното решение на съда в Страсбург по делото " Колеви против България ", което датира от 2009 година. С него съдът задължава страната да вкара ефикасни механизми за следствие и отчетност на основния прокурор. Още по-старо е неизпълненото решение за регистрация на “ОМО Илинден “, която е оповестена за противоконституционна организация от българския съд.

" ПАСЕ още веднъж прикани държавите-членки да изпълнят бързо и напълно решенията, по-специално като дават задоволително запаси на съответните национални заинтригувани страни, и да основат парламентарни структури за наблюдаване на спазването на интернационалните отговорности за правата на индивида ", се показва в резолюцията.

Тя предлага засилено съдействие с комитета на министрите и съда в Страсбург. Държавите да не одобряват закони или други ограничения, които биха попречили осъществяването на правосъдните решенията, както и да засилят ролята на гражданското общество и неправителствения бранш в процеса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР