България е склонна да се съгласи на по-високи национални вноски

...
България е склонна да се съгласи на по-високи национални вноски
Коментари Харесай

България подкрепя ЕК в търсенето на допълнително финансиране

България е склонна да се съгласи на по-високи национални вноски на страните членки в общата каса на Европейския съюз заради нуждата от в допълнение финансиране на предпочитани планове. Премиерът акад. е изразил публично тази позиция на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Ние избираме този вид, тъй като алтернативата е или да няма финансиране на плановете, някои от които са доста значими за нас, като да вземем за пример по тематиката миграция и отбрана на външните граници, или да се вземат средства от други стратегии като кохезионната, за общата селскостопанска политика или „ Хоризонт Европа “, които ние не желаеме да бъдат наранени “, сподели министър-председателят в Брюксел.

Ако се одобри нарастване на вноските, на процедура България няма да го почувства, тъй като по политиките за миграцията и външните граници на Европейски Съюз ще получи повече, в сравнение с ще внесе в Европейски Съюз с увеличената вноска.

При дебата за проверка на Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз страните членки са се обединили към няколко целта, които отразяват новите политически провокации. Става дума за даването на още поддръжка за Украйна, обезпечаването на спомагателни запаси в области като миграцията и ръководството на външните граници, както и за помощта при бедствия. Обсъжда се по какъв начин да бъдат финансирани тези спомагателни потребности – дали с нови средства, които ще се обезпечат солидарно от страните членки, или посредством преразпределение на наличните средства.

Ще се оцени доколко е реалистично преразпределение на средства в границите на настоящия бюджет на Европейски Съюз и какви ще са резултатите върху други стратегии на Съюза като опция на евентуалното съразмерно увеличение на вноските. При реализиране на единодушие за увеличение на размера на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за интервала 2024-2027 година националните вноски ще бъдат избрани по специфична методика по отношение на брутния вътрешен артикул.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР