България е със статус на свободна страна в класация на

...
България е със статус на свободна страна в класация на
Коментари Харесай

Freedom House: България е свободна, но още има проблеми с корупцията и организираната престъпност

България е със статус на свободна страна в ранглиста на американската организация Freedom House, отдадена на поддръжката и отбраната на демокрацията по света. Страната ни получава 80 точки от 100 вероятни в отчета на организацията за 2019 година. България резервира същите точки от отчета за 2018 година.
По отношение на политически права страната ни получава 34 точки, което е с една повече от миналата година. Най-високият резултат от 40 точки е за страни като Австралия, Канада, Дания, Финландия и Япония, а най-нисък – за страни като Йемен с 1 точка, Венецуела - 2, а има и страни като Туркменистан, Таджикистан и Северна Корея, които са с 0 точки, прецизира БГНЕС.
В графата: цивилен свободи, България получава 46 от оптимални 60 точки. Там на върха са Финландия, Люксембург, Норвегия и Швеция. Най-ниско във връзка с независимост за жителите си са страни като Сирия, Сомалия, Саудитска Арабия и Северна Корея. В отчета от 2018 година страната ни е с 47 точки във връзка с гражданските свободи.
" Множество партии се състезават в демократичната система на България и през няколко десетилетия има няколко прехвърлянето на власт сред конкурентните партии. Страната продължава да се бори с политическата корупция и проведената престъпност. Докато медийният бранш остава плуралистичен, концентрацията на благосъстоятелност е възходящ проблем. Журналистите срещат закани или принуждение в хода на работата си. Етническите малцинства, изключително ромите, са изправени пред дискриминация. Въпреки дефицита на финансиране и други спънки, групите за публични права са дейни и авторитетни ", се споделя още в отчета за страната ни на Freedom House.
Като цяло в световната си оценка за демокрацията по света „ Freedom House “ написа: демокрацията и плурализмът са под опасност. В резултат на тези и други трендове Freedom House открива, че 2019 година е 14-та поредна година на крах на световната независимост. Гражданите на 64 страни са очевидци на утежняване на политическите права и гражданските свободи, до момента в който единствено в 37 те са се подобрили.
Етническите, религиозните и други малцинствени групи понасят тежестта на злоупотреби от държавните управления както в демократичните, по този начин и в властническите страни. Посегателствата върху правата на имигрантите не престават в някои демократични страни. Настоящият отчет на Freedom House отразява обстановката в 195 страни от 1 януари до 31 декември 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР