България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи.

...
България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи.
Коментари Харесай

България е последна в ЕС по трансплантации на органи

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място. Това е споделил Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите по време на интернационален семинар " Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб " в София.

Според Таушанов капацитетът на страната ни е голям, тъй като има готови фрагменти и непрекъснато се образоват нови, само че казусът е в неналичието на донори на органи. През тази година има едвам 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са към 1000, е обяснил още той. " Усилията ни са ориентирани точно към обезпечаването на донори, като работим за информиране на обществото ", е споделил Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен шеф на Изпълнителната организация " Медицински контрол ".

Освен това, по думите му, ще се търси вид за разрешаване на кръстосаното донорство, което сега е неразрешено в България. Той е обяснил още, че в България се реализират трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а неотдавна и на бял дроб.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР