България е поискала от Брюксел да се намеси в проблема

...
България е поискала от Брюксел да се намеси в проблема
Коментари Харесай

България поиска от Брюксел премахване на двойния стандарт при храните

България е поискала от Брюксел да се намеси в казуса с разликата при храните в Западна Европа и у нас. Еврокомисарят по правораздаване и потребителите Вера Йоурова към този момент работи по проблема за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа. Това съобщи пред членовете на отрасловата парламентарна комисия министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, съобщи БГНЕС. И пред депутатите той повтори информацията от преди дни, че е потвърден двоен стандарт в към 20% от изследваните от министерството храни в подтекста на това, че в наличието на разказано на етикетите в Западна Европа и в българските магазини има разнообразни съставки. "Това беше открито при 7 от 37 изследвани продукта. Продължихме с анализите за сходството на продукта и това, което е оповестено на етикета. Има отклонения в химико-физичния разбор на тези храни, само че са в границите на допустимото”, разясни Порожанов.

Той посочи, че на Съвета на министрите, който ще се организира този месец, словашкият му сътрудник ще внесе декларация, която обобщава информацията и от другите страни-членки, тъй като това са нелоялни търговски практики, добави Порожанов. "Комисарят за потребителите към този момент работи по проблема. На съвещанието на министрите ще представим и нашата констатация. В нея се включва и това, че от половината от продуктите, закупени на българския пазар, има доста по-високи цени, като за детските храни са доста по-високи - от 90-100%. Говорим за доста фрапантни разлики”, уточни земеделският министър.

Той посочи, че и по линия на омбудсмана Мая Манолова е направена преписка с европейския омбудсман. "Може би ще създадем още една проба, с цел да забележим дали това е било случай или има процедура едни и същи храни да бъдат продавани по-скъпо на българския пазар. Темата би трябвало да се разиска на европейско равнище за търсене на обединен метод за качеството на едни и същи артикули за европейския пазар”, безапелационен бе Румен Порожанов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР