България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за наднормени

...
България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за наднормени
Коментари Харесай

България е осъдена от Европейския съд за наднормени нива на серния диксид

България е наказана от Европейския съд в Люксембург за наднормени равнища и редовно нарушаване през последните години във връзка с серния диоксид в Югоизточен регион.

Това заяви на брифинг вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Това е първо решение, то е установително, само че по тази наказателна процедура следва Европейска комисия да откри дали това нарушаване е прекъснато, в противоположен случай ще насочи нов иск и този път носи финансови наказания за страната ни, посочи той.

Това решение, за жалост, е предстоящо, защото България редовно неглижира този въпрос. Даже противоположното - работи против предписанията на Европейска комисия, съобщи Сандов. Надномерните равнища на серен диоксид водят до тежки здравословни проблеми за популацията, добави той.

Здравето не може да бъде сменено, за разлика от силата, акцентира министърът.

Протестът на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " се анулира, централата ще работи още веднъж

Той разяснява и планувания за през днешния ден, а по-късно отсрочен митинг на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград.

Системно са нарушавани равнищата на серен диоксид, открито е от измервателната станция в града. Някои от стойностите са минали алармения предел, което значи три пъти завишаване на нормите.

Обследва се до каква степен операторът е спазил условията на Наредба на Министерство на околната среда и водите за настоящ мониториг за излъчванията. Инсталациите би трябвало да работят на най-малко 70%, с цел да може това да е реалност. Получаваме информация, че сега на проучването инсталацията е работила на по-нисък потенциал и е предпоставила измерването да не е качествено, изясни министър Сандов.

Има заповед това дружество да не отваря, акцентира Сандов.

Колкото до митинга - синдикатът на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " очевидно не знае по какъв начин се провеждат митинги. Днес открих нарушавания, свързах се със Столична община и рейсовете не стигнаха до София, безапелационен е Сандов.

Поставяне на ултиматуми по какъв начин протестиращи ще бъдат спрени, единствено в случай че ние пуснем предприятието - няма да стане, акцентира министърът на околната среда.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР