България е напът да загуби над 80 млн. лв. по

...
България е напът да загуби над 80 млн. лв. по
Коментари Харесай

България е напът да загуби над 80 млн. лв. по рибарската програма

България е напът да загуби над 80 млн. лева по европейската стратегия „ Рибарство и морско дело 2014-2020 година “. Това демонстрира анализът на Българския фермерски съюз, който е част от европейската организация „ Копа – Коджека “. Причината е в забавеното разглеждане и погашение на средства по програмата от ръководещия орган – дирекция „ Морско дело и риболовство “, през последните 2 години, изясни Георги Стоянов, ръководител на БФС. „ Краят на програмния интервал е след 4 месеца и заплахата от загубата на европейски пари е голяма “, акцентира той. Стоянов ще запознае със обстановката новия екип на Министерството на земеделието и храните, с цел да може да вземе бързи и съответни ограничения. Предишното управление на ведомството при служебното държавно управление също е било наясно с казуса още през февруари тази година.

От информация в ИСУН се вижда, че действителният % на изплатени средства е 59% към днешна дата. На Комитета по наблюдаване на програмата през март 2023 година са докладвани 76% изплатени средства, кое е вярното?!, разяснява Георги Стоянов. Това слага под въпрос истинността на информацията, показана пред участващите и рискът все още е над 40% от средствата да не бъдат усвоени, в случай че няма съответен проект. Тези 40% от програмата са над 80 млн. лева

„ Ние питаме дали са правилни процентите на договаряне и процентите на заплащане и ще бъдат ли разплатени 40% от програмата до края на годината?! Очевидно някои специалисти в Министерство на земеделието и храните се пробват да заблуждават и министър Кирил Вътев. Никой не знае какъв е проектът за спасяването на средствата и кой е отговорен за това безучастие и изобщо имали „ екшън проект “ да се излезе от тази обстановка “, уточни Георги Стоянов. Според него някой прикрива риска от загубата на европейските средства.

Съгласно протокол от първото съвещание на Комитета за наблюдаване на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година, са докладвани контрактувани 164 млн. лева и изплатени 124 млн. лева

Всичко това води до подозрението, че подаването на погрешна информация е за докладване на повишени проценти на договаряне и осъществяване по ПМДР 2014-2020 година Възниква въпросът по какъв начин ще бъде обезпечено осъществяването на последно подписаните контракти по размер 5.4 „ Преработване на продуктите от  лов на риба и аквакултури ” видно от известието на програмата от 1 август 2023 година откакто времевия диапазон за осъществяване и отчитане на подписаните контракти е до 30 ноември 2023 година, т.е. след 4 месеца?!

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР