България е на път да загуби киселото мляко и сиренето

...
България е на път да загуби киселото мляко и сиренето
Коментари Харесай

Може ли да загуби киселото мляко и сиренето като традиционни храни?

България е на път да загуби киселото мляко и сиренето като обичайни храни. Причината е, че Европейската комисия упорства за преустановяване на закрилата върху географските означения за родните артикули.

Може ли обичайни български храни като саламуреното сирене, кашкавалът и киселото мляко да попаднат в ръцете на непознати производители? И да загубим правата върху рецептите им? Възможно ли е вместо „ български ” върху опаковките им напълно скоро да написа „ гръцки ” или „ италиански ” да вземем за пример? И кой носи отговорност за това?

Заради законодателни промени страната ни е на път да загуби правото на национална отбрана върху няколко съществени храни, които слагаме на трапезата си – известни като български. Това са: киселото мляко, бялото саламурено сирене, „ Български кашкавал “, „ Кашкавал Балкан “, „ Карловска луканка “, „ Карловски луканков колбас “, „ Лютеница Първомай ” и „ Българска боза ”.

Ще изгубят ли потребителите от това и допустимо ли е обичайни родни храни да бъдат фалшифицирани и да се оферират със подозрително качество?
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР