Биткойн (BTC) е известен с това, че е дефлационен и

...
Биткойн (BTC) е известен с това, че е дефлационен и
Коментари Харесай

Най-бомбастичната прогноза за цената на Биткойн досега

Биткойн (BTC) е прочут с това, че е дефлационен и децентрализиран актив, черти, които са вградени в неговия код и не могат да бъдат променени.

Тези характерности накараха мнозина да спекулират по отношение на капацитета на криптовалутата да нарастне, което накара да се мисли по какъв начин даже една скромна инвестиция може да донесе доста благосъстояние с течение на времето.

Няколко водещи анализатори споделиха своите прозрения за бъдещата ценова траектория на Биткойн. Сред най-интригуващите прогнози е на Юриен Тимер, световен началник на макросектора на Fidelity Investments. Тимър допуска, че BTC може да скочи до $1 милиард до 2038 година

Тази смела прогноза се основава главно на закона на Меткалф, съгласно който цената на една мрежа е пропорционална на квадрата на броя на нейните консуматори. Традиционно прилаган към технологии като интернет и обществени медии, Тимър има вяра, че този принцип е използван и за криптовалутата. Като се има поради природата на Биткойн като мрежа за peer-to-peer транзакции, цената му теоретично би трябвало да се усили експоненциално с присъединението на повече консуматори.

През последното десетилетие скокът на цената на Биткойн съответства със доста нарастване на потребителската база, което илюстрира закона на Меткалф в деяние. Въвеждането на спот ETF през януари в допълнение разшири потребителската мрежа на Биткойн, като по този метод обезпечава повече поддръжка за теорията на Тимър.

Прогнозата на макро специалиста обаче зависи от две съществени догатки: че нови консуматори ще продължат да се причисляват към мрежата, оценявайки нейната полза за транзакции, а освен като инвестиция, и че потребителската база ще нарасне бързо през идващото десетилетие. Съществува риск Бикойн да не реализира нужното необятно разпространяване, с цел да доближи границата от $1 милиард.

Въпреки тези несигурности, анализът на Тимър показва безапелационен мотив за евентуалния напредък на Биткойн, употребявайки добре оценен стопански модел. Ако Биткойн доближи $1 милиард, днешна инвестиция от $1,000 може да коства $16.7 милиона до 2038 година Дори дребна инвестиция от $60, или 0.001 BTC, евентуално може да направи човек милионер.

Обективно видяно обаче, тази прогноза е прекомерно нереалистична – най-малко на този стадий. Въпреки това, преди години единствено се спекулираше, че Биткойн ще доближи $100,000 и доста не имаха вяра – само че това е на път да се промени, защото криптовалутата е все по-близо до тази цел. Дори и цена от $1 милиона, както предвиждат доста анлизатори, не звучи толкоз нереалистична. Това значи, че колкото и да е фантастична тази прогноза на Тимер, няма по какъв начин да се знае какво ще стане след 15-20 години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР