България е на крачка от обръщане на тенденцията и навлизане

...
България е на крачка от обръщане на тенденцията и навлизане
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: България е на крачка от затихване на пандемията

България е на крачка от превръщане на наклонността и нахлуване във етапа на затихваща зараза от ковид. Анализът е на шефа на Националния център за заразни и паразитни заболявания професор Тодор Кантарджиев, представен от Nova.

За да се случи това, е належащо да продължаваме да съблюдаваме съществуващите ограничения за обществена отдалеченост. Според Оперативния щаб към този момент има отчетлива наклонност за закъснение на болестта.

Последните данни за болестта у нас са към 8 часа тази заран и демонстрират 36 нови случая за денонощието. Починали са трима души, измежду които и мъж на 31 години.

Основания за оптимистични прогнози дава така наречен дейно репродуктивно число, което демонстрира какъв брой души заразява един болен.

„ Ако няма надзор и ограничения един човек може да болести трима, веднъж и повече, в сравнение с при грипа. Именно по този индикатор се съди за успеваемостта на ограниченията. Когато това число е по-малко от 1, значи епидемията гасне. Към този миг това репродуктивно число е към 1, последните две седмици го поддържаме към 1. Ако го обърнем да е по-малко от едно, това значи, че виждаме светлината в тунела “, изясни проф. Кантарджиев.

А в случай че съблюдаваме ограниченията скоро има късмет тези стойности да се трансформират в наша изгода. Друг индикатор е времето за удвояване на случаите. През март то е било към 10 дни, а в този момент е необходим повече от месец, с цел да се случи това. 

Положителните проби у нас към този момент са 2211. Излекувани са близо 600 пациенти, а умрелите са 108. Един от последните смъртни случаи е на 31- годишен мъж с диабет.

„ Диабетът доста се изостря, само че в случай че не беше тази остра вирусна зараза, той може би щеше да е още жив и да живее “, каза проф. Кантарджиев.

А след лошиите вести, от щаба регистрираха положтелна наклонност в домовете за възрастни хора и тези за деца с увреждания - там случаи на коронавирис към този момент съвсем нямало.

„ Едно от огромните ми удоволствия е като виждам, какъв брой доста проучвания са направени, а пробите са негативни. Това не могат да го изпитат тези, които ни критукуват, че единствено плашим ", приключи проф. Кантарджиев.

Като плюс от Щаба регистрираха и ограничението на болестта измежду медицинския личен състав.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР