България е на 32-ро място по ръст на цените на

...
България е на 32-ро място по ръст на цените на
Коментари Харесай

С колко поскъпнаха имотите

България е на 32-ро място по растеж на цените на жилищата измежду 56 страни в международен мащаб. Това сочи изследване на консултантската компания Knight Frank за четвъртото тримесечие на 2021 година.

Цените у нас са се повишили с 8,7%, а действителният растеж - като се вземе поради инфлацията, доближава 3,7%.

В международен мащаб цените на жилищата са се нараснали приблизително с 10,3% през 2021 година като специалистите на компанията чакат по-слаб растеж през 2022 година поради повишаването на рисковете. През последното тримесечие на 2021 година имаше разминаване сред номинална и действителна цена, като растежът на действителните цени се забавя от 6,2% през третото тримесечие до 4,7% през четвъртото тримесечие. Това е първият път, когато ставаме очевидци на закъснение на темпа на годишен напредък от началото на пандемията, показват от компанията.

Почти половината от страните, проследявани от показателя, записват годишен растеж на цените над 10% в номинално изражение, в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство. Така цената на жилищата по отношение на началото на 2021 година се е нараснала надлежно с 64,500 $ и 26,800 английски паунда. Кризата в Украйна ще докара до по-слаб световен стопански напредък, смекчавайки вероятностите за интернационалните цени на жилищата.

Рекордни цени на жилищата във Англия

От друга страна, това може също да понижи броя и скоростта на повишението на лихвите, които някои централни банки определяха единствено преди няколко седмици.

Турция е водеща в показателя на цените на жилищата, като там покачването им в номинално изражение е с 59% през 2021 година

Въпреки това, като се приспадне турската инфлация от 36% в края на 2021 година, Австралия я изпреварва с действителен растеж на цените от 17,5%.
 istock istock
Независимо дали наблюдават номинални или действителни цени, петте страни с най-голямо нарастване на цените на парцелите остават същите, техният ред просто се трансформира, те включват Турция, Нова Зеландия, Чехия, Словакия и Австралия.

Само три пазара означиха спад на цените през 2021 година – Малайзия, Малта и Мароко. Десетте пазара, които станаха очевидци на най-силното нарастване на цените на жилищата от началото на пандемията, са значително развити пазари, където държавните управления се намесиха в поддръжка на стопанските системи, а в някои случаи и пазарите на жилища посредством ипотечни ваканции или стратегии за дотации.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР