България е изгубила делото в Европейския съд в Люксембург, което

...
България е изгубила делото в Европейския съд в Люксембург, което
Коментари Харесай

България е осъдена за системно замърсяване на въздуха

България е изгубила делото в Европейския съд в Люксембург, което се водеше поради систематичното замърсяване на въздуха в Югоизточния район със серен диоксид. 

Решението удостоверява откритите от Европейска комисия нарушавания в България.

Ако страната не предприеме ограничения за прекратяването им, комисията ще насочи нов правосъден иск, който " този път носи финансови наказания за страната ни ", сподели министърът на околната среда Борислав Сандов. 

" Това решение, за жалост, е предстоящо, защото България редовно неглижира този въпрос. Даже назад - работи против предписанията, които се дават от Европейска комисия. Искам да кажа, че не става въпрос единствено за юридически ангажимент. Наднормените равнища на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за популацията. Неслучайно в този регион имаме по-високо равнище на избрани болести, което е изключително видно и при децата ", сподели Сандов на конференция. 

Югоизточният район включва и територията на електроцентралите в Маришкия басейн, които са измежду главните източници на замърсяването със серен диоксид.  

В четвъртък беше плануван митинг на служащите от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград, които упорстват централата да бъде пусната още веднъж след насилственото затваряне в края на април.

Първоначално митингът беше анулиран, откакто Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково позволи на ТЕЦ-а да проработи още веднъж.

Сандов обаче разгласи, че предприятието няма да бъде отворено, тъй като " има наставления, които не са изпълнени, и тъй като продължава да стои риска още в първия ден на работа ние да сме в нарушаване и на предписанията от Съда в Люксембург ". 

" Топлоелектрическа централа Марица 3 редовно нарушава равнищата на серен диоксид, открити от измервателната станция на организацията за околна среда в Димитровград. През 2021 година има 30 наднормени равнища, а през 2022 година има 8 такива. Някои от стойностите са минали алармения предел, което значи над три пъти завишаване на нормите, което към този момент има тежки последици за здравето на хората и би следвало да се плануват моментални дейности за решение на този въпрос. Това не се е случило ", сподели той. 

Борислав Сандов упрекна " юрисконсулти или други представители на предприятия " в опит за заплашване на държавни чиновници и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда. 

" Това се е случило и в случай че оттук нататък се повтори, ще има последици ", сподели той, без да посочва съответните имена. По случая е почнала вътрешна инспекция. 

Сандов предложи на чиновниците от Топлоелектрическа централа Марица 3 да стачкуват против работодателя си, а не против институциите, които наблюдават за спазването на екологичното законодателство. 

" Защото това, което дишат в центъра на Димитровград, го дишат доста по-наситено и неприятно служащите в това дружество ", сподели още той.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР