България е готова технически да издава новите дигитални зелени сертификати.

...
България е готова технически да издава новите дигитални зелени сертификати.
Коментари Харесай

България е готова да издава дигитални зелени сертификати

България е подготвена механически да издава новите цифрови зелени документи. Това заяви за Българска национална телевизия доцент Ангел Кунчев. А от лабораторията по вирусология в "Пирогов " обясниха какви са другите стойности на антитела, които се зачитат за позитивни съгласно другите проби.

Още отпреди три седмици страната ни разполага с модела на зеления електронен документ.

"Като част от портала осведомителния, в който влиза цялата информация за проучвания, за имунизации, за хората, които са минали през тях, тъй че да може човек след втората доза ваксина или самичък, или с персоналния доктор да си изкара подобен документ ", сподели основният държавен здравен контрольор.

Доста са въпросите съгласно доцент Кунчев обаче, които към момента нямат отговор за бъдещия документ и един от тях е какво равнище на антитела ще се смята за задоволително и още:

"На кои компании ще се признават проучванията, с какви стойности, защо време, това важи и за преболедувалите - какъв брой месеца след преболедуване можем да считаме, че те са защитени и могат да получат подобен документ ", добави Кунчев.

Затова и по думите му, моделът на Еврокомисията за зелен документ е към момента началото на процеса, а не краят му.

В една от лабораториите на "Пирогов " се правята няколко типа теста за антитела и които ще се считат за годни в бъдещия зелен документ.

От проф.Ива Угринова научаваме, че методологиите, по които у нас се изследват антитела след прекаран коронавирус, са доста. При всички случаи методът е Елайза, само че апаратите, мерните им единици и крайният резултат са разнообразни.

"Затова мога да съветвам да се гледат референтните стойности. Във всеки резултат има посочени референтни стойности, по отношение на които един резултат се приема за отрицателен или положителен ", изясни проф. Угринова, която е съветник към лабораторията по вирусология в "Пирогов ".

Професорът ни демонстрира три разнообразни разновидността на проби за антитела с доста разнообразни стойности като последна цифра. При първия, резултатът от една от употребяваните тук в "Пирогов " машини, е 5.5 и е позитивен за съществуване на антитела, тъй като референтната стойност е над 1. При втория, изработен също тук, само че на друга машина, към този момент виждаме цифрата 284 при референтна стойност над 22. Третият вид на тест демонстрира трети разнообразни цифри.

"Много апелирам да обърнете внимание на мерните единици, тука става дума за условни единици юнитс пер милилитър. Други апарати имат други мерни единици и тогава цифрата начело ще бъде друго. Затова някой споделя аз имам 1000 антитела, а различен споделя имам 19 ", изясни проф. Угринова.

Именно по тази причина по думите й Европейската комисия разисква сега кои стойности ще бъдат годни за бъдещия зелен документ.

"Аз персонално считам, че би трябвало да има някакъв буфер, който да значи известна неустановеност и над него всички хора да могат да влязат в този зелен документ ", добави тя.

Според проф. Угринова обаче няма вид да бъде призната една съответна методика за проучване, тъй като това би означавало нелоялна конкуренция. Затова и съгласно нея, здравното лице, което ще попълня електронния зелен документ, ще бъде осведомено с решеното от Еврокомисията и ще вписва единствено обстоятелството, че лицето има задоволително антитела без съответни числа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР