България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония

...
България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония
Коментари Харесай

България готова да продължи разговорите със Скопие по спорните въпроси

България е подготвена да продължи диалозите с Република Северна Македония за разрешаване на разногласията сред Скопие и София. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща със специфичния представител на Скопие Владо Бучковски. Това е първата публична аудиенция на специфичния делегат на държавното управление на Република Северна Македония в българската столица. Утре Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Очаква се да беседва още с министъра на защитата Красимир Каракачанов, както и с водача на социалистите Корнелия Нинова. 

" Потвърждавам готовността на българската страна за продължение на диалозите за намиране на стабилно и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните връзки, както и за намиране на излаз, който да отвори пътя на Република Северна Македония за утвърждение на преговорната рамка и за пускане на действителни договаряния за участие в Европейски Съюз ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. 

" Няма подозрение, че се намираме в внимателен стадий от своите връзки. В основата на нашата позиция стои несъблюдение на контракта от 2017 година От най-малко година и половина сигнализираме нашите съседи за това. Показахме, че можем да имаме добра съгласуваност по време на Берлинския развой, нашите екипи демонстрираха, че могат да работят дружно. Много ми се желае да използваме този образец и да стартираме малко по малко да възвръщаме изгубеното доверие и да преустановим неконструктивния метод, тъй като се видя до каква степен докара той - антибългарската акция, опитите за дискредитиране на България, разпространение на тези, които не са правилни, като тази, че сме наложили несъгласие или че оспорваме правото на самоопределение ", съобщи външният ни министър. 

По думите на Захариева, тази тактика освен е била неприемлива за България, само че се оказала и извънредно непродуктивна.

" Ние в действителност ви подаваме ръка за намиране на решения, взаимноприемливи и трайни и за разкриване на пътя за нови връзки, учредени на доверие. Да искаш да станеш член на едно семейство значи да бъдеш другар с членовете на това семейство. Абсурдно е, искайки да се присъединиш, единствената ти задача да бъде да дискредитираш различен от членовете на това семейство. Целта на разширението е да направи съюза по-силен, а не по-слаб, привнасяйки нерешени двустранни въпроси и мога да ви уверя, че ние, цялото държавно управление сме подготвени, да работим да намерим решение за това да преодолеем насъбраното съмнение и да бъдем дружно същински членове на това семейство ", добави Захариева.

Владимир Бучковски изрази удовлетворение от градивните диалози. " Убеден съм, и уверихме министър Захариева, че сме решителни в желанието да осъществяваме контракта за другарство и съдействие. Признаваме, че е нарушено доверието и показвам задоволството си, че България счита моето предопределение за специфичен представител като в допълнение изпитание от наша страна да върнем това изгубено доверие ", разяснява Бучковски.

Захариева уточни, че България не е трансформирала позицията си и не може да утвърди преговорната рамка, без гаранциите, които желае да види в нея. " Твърдението, че България оспорва идентичността е освен манипулативно, а безусловно погрешно. Правото за самоопределение би трябвало да важи за всичките им жители, в това число и на тези с българско съзнание ", сподели Захариева и прикани да се спре да се употребява историческата комисия за политически цели. 

По-рано през днешния ден стана ясно, че немският външен министър Михаел Рот е отправил съществено предизвестие към България от името на председателстващата сега Европейски Съюз Германия във връзка блокирането на кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР