“България е единствената държава, която е спасила всичките си евреи

...
“България е единствената държава, която е спасила всичките си евреи
Коментари Харесай

Премиерът Борисов откри паметна плоча на Димитър Пешев

 zez_1359  zez_1355  zez_1343  zez_1340  zez_1335  zez_1327
“България е единствената страна, която е избавила всичките си евреи – над 50 000. С това ние демонстрираме на Украйна и на света какъв брой човечен и мощен е бил българският народ в едно мракобесно време, когато пази своите евреи ”, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът откри мемориална паметна плоча на Димитър Пешев в Киев на площад на името на политическия деятел. На церемонията в украинската столица участваха министър председателят на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломат Микола Балтажи и дипломат Красимир Минчев.
 2705_pm_dimiter-peshev-1  2705_pm_dimiter-peshev-2  2705_pm_dimiter-peshev-3  2705_pm_dimiter-peshev-4  2705_pm_dimiter-peshev-5  2705_pm_dimiter-peshev-6  2705_pm_dimiter-peshev-7  2705_pm_dimiter-peshev-8  2705_pm_dimiter-peshev-9
Борисов изясни, че в действителност бабата на премиера Гройсман е оживяла по знамение през Втората международна война. “Всички са били разстреляни, тя се избавя, а в този момент внукът й е министър председател на Украйна ”, изясни той и честити на присъстващите празника на града.

“Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деятел Димитър Пешев в сърцето на Украйна ”, сподели министър председателят на Украйна Володимир Гройсман. Той акцентира значимостта от това да си спомняме и уважавам тези, които, рискувайки живота си, са спасявали другите.

“Днес честваме както Денят на Киев, по този начин и стореното от Димитър Пешев. Ментално, исторически и географски сме европейци, по тази причина желаеме и градът, и страната ни да станат европейски ”, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко. Той означи, че общата задача на Украйна и България е да се реализира европейския стандарт на живот.

“Днешното разкриване е алегорично, защото в нашия град живеят хора от разнообразни националности. Важно е да сме толерантни и да се почитаме поради човешките си качества. Тук живеят доста представители на българската общественост и ние с огромно отношение се отнасяме с традициите им ”, добави Кличко. Той означи, че Димитър Пешев е човек, който може да послужи за образец. “Честит Ден на Киев. Слава на Украйна, популярност на България ”, обърна се към присъстващите Кличко.

“Важно е, че в центъра на Киев ще има освен площад на името на Димитър Пешев, само че и паметна плоча в негова чест ”, сподели посланикът на Украйна в България Микола Балтажи преди откриването на монумента. Той означи, че това е значимо събитие както за Украйна, по този начин и за България и от голяма важност за украинско-българските връзки. “Случилото се с евреите е най-трагичната страница от Втората международна война ”, добави Балтажи.

Мемориалът се намира в централната част на града наоколо до Ботаническата градина, Олимпийския стадион и Националния киевски университет “Тарас Шевченко ”. Инициативата е на посолството на Република България в Украйна.



По време на събитията през 1943 година Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, само че не трансформира позицията си. Изгонен е от Парламента, само че задачата е реализирана. На 10 март 1943 година композициите, готови за депортиране на българските евреи, не потеглят, припомниха от Министерски съвет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР