България дарява три генератора на ГКПП-тата по границата със Северна

...
България дарява три генератора на ГКПП-тата по границата със Северна
Коментари Харесай

След като токът спря: България дарява генератори на македонските ГКПП-та

България подарява три генератора на ГКПП-тата по границата със Северна Македония. Този великодушен жест идва откакто ненадейно токов удар порази пунктовете тъкмо по времето, когато се очакваше да дойдат там българите, тръгнали към Скопие за годишнината от рождението на Гоце Делчев. На ГКПП-тата се образуваха опашки от коли, а повредата (с кавички или без) не повлия благотворно за овладяване на още веднъж покачилото се напрежение между двете прилежащи страни в последните седмици.

„ За да няма такива проблеми в бъдеще, съм разпоредил неотложно и са готови три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското Министерство на вътрешните работи на тъкмо тези три Граничен контролно-пропусквателен пункт (които са имали токов удар съгласно македонските власти-бел. ред). За страдание, разбрах, че проблемите са траяли и след ръчната обработка на документите. Подобно държание е недопустимо. И то не подхожда на настройките и настроенията на нашите два народа, където няма сянка на каквото и да е отрицателно отношение и няма причина за сходен жанр провокации. "

Това разяснява вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, който беше отпред на българската делегация в Скопие.

Причината за забавянето на колите с българска регистрация, съгласно информацията, която е получил от своя сътрудник в Северна Македония Оливер Спасовски, е била токов удар на Граничен контролно-пропусквателен пункт с България. Демерджиев акцентира и различен забавен факт -  проблемът на Граничен контролно-пропусквателен пункт е бил единствено в едната посока - на влизане към Република Северна Македония, а  колите, които са излизали от страната, са минавали гладко. 

„ Очаквам всеки български жител, който е тръгнал да сервира цветя на гроба на Гоце Делчев, да дойде, да сервира цветята си тук и да се върне, без да има каквито и да е интервенции във връзка с него. Това се назовава сигурност. Останалото е нещо друго, а мисля, че това друго не ни води по пътя, по който сме тръгнали. Пътят е Обединена Европа, а Обединена Европа допуска непоклатимост, взаимно доверие и почитание. И политиците на двете страни сме длъжни да изградим такова взаимно доверие и отношение, каквото има сред хората от двете страни ”, разяснява още Демерджиев пред публицисти.

Попитан от медиите в Северна Македония дали евродепутатът Ангел Джамбазки и водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов са създали опит да влязат в страната, той уточни, че персонално ги е помолил да останат в България, с цел да не бъде признато идването им като провокация. 

„ Ние нямаме мотив да се разделяме. Ние сме съседи, които взаимно се почитат и по този начин би трябвало да продължим напред. България е страна, която прецизно съблюдава правовия ред. В Благоевград всички до един от пристигналите от Северна Македония бяха позволени до местата, които желаеха да посетят и да поднесат цветя на паметниците, и аз чакам реципрочно отношение от управляващите в Северна Македония ”, сподели още служебният министър. 

Той разяснява и ограниченията за сигурност в Скопие - засиленото полицейско наличие, лимитираният достъп до гроба на Гоце Делчев в църквата " Св. Спас " и т. н.

" Не мисля, че такива драконовски ограничения за сигурност са нужни и отношението сред нашите два народа не предлага това, на което сме очевидци. Сигурността би трябвало да се лимитира от нещо доста значимо - от това, жителите умерено да могат да почетат паметта на Гоце Делчев ", сподели той.

Демерджиев и цялата българска делегация дойдоха в църквата в избрания от управляващите час 13.30 локално време, само че макар упованията дружно с делегацията да бъдат и пристигналите от България жители, идващи да почетат 151-я рожден ден на Гоце Делчев, това не се случи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР