България да затвори пристанищата си за руски кораби и да

...
България да затвори пристанищата си за руски кораби и да
Коментари Харесай

Петро Порошенко: България да затвори пристанищата си за руски кораби и да поиска обезщетение от "Газпром"

България да затвори пристанищата си за съветски кораби и да изиска обезщетение от " Газпром ". За това прикани в изявление особено за bTV някогашният президент на Украйна Петро Порошенко. Бизнесмен и политик. Става президент в разгара на проевропейските митинги. Пет години по-късно губи поста в борба с Володимир Зеленски. Днес двамата са в обща борба. От бойното поле поддържа наследника си, тъй като има вяра, че той ще има сили на полето на дипломацията единствено, в случай че страната е обединена.

Три месеца след нашествието. Виждате ли излаз от този призрачен сън?
На първо място: украинците и украинската войска изненадаха света! Помните какво сподели обществено Путин, че единствено за три дни ще мине тържествено през Крещятник, основният бул. на Киев, а това не се случи – нито за три, нито за 33 дни, а сега са три месеца. Нищо не се случи. Тази война, тази експанзия, ще докара до едно – краят на режима на Путин. А какъв брой скоро ще стигнем до този миг, зависи от целия свят.

Тази седмица президентът Зеленски прикани водачите в Давос за най-много наказания против Русия. За какви наказания приказва той?
За да се въздаде мир, се нуждаем от три неща: оръжия…оръжия…и оръжия… Това е късият път. Първият тип оръжия: това са оръжията за отбрана, които могат да усилят успеваемостта на украинската войска. Втория тип: ембарго и наказания.
А оръжия номер 3: това е депутинизацията на Русия, на Европа и на света. В момента чакаме 6 пакет наказания на Европейския съюз.

Но дали това ще бъде задоволително. Дали петролното ембарго ще бъде задоволително?
Не. Не е задоволително, освен за Украйна, само че и за света. Не единствено Европейският съюз би трябвало да спре да купува нефт. Всички ние би трябвало да отрежем петролните доставки по тръбопровода " Дружба ". Това е тест за цяла Европа и за независимостта ѝ от политиката на Путин.

Много европейски страни, включително и България са мощно подвластни от съветските енергийни източници. Какво бихте споделил на тези страни?
Лично аз имам правото да ви прикани, тъй като когато бях определен за президент, Украйна беше мъчително подвластна от съветско електричество, съветски нефт и съветски газ. Горд съм, че единствено за една година на президентския пост реализирах енергийна самостоятелност. Ние просто спряхме да купуваме.

И това беше доста сложен тест за Украйна. Отидохме обаче по-далеч. По моя заповед заведохме дело в арбитражния съд в Стокхолм. Заведох- ме иск против " Газпром " и съветската страна и го спечелихме! И съветския " Газпром " заплати на Украйна 4 милиарда американски долари. Призовавам ви: последвайте нашия образец.

И какъв е вашият съвет?
Два съвета. Не се опасявайте от Путин, в случай че се страхувате сте изгубени. Второ: не вярвайте на Путин. Имам петгодишен опит в договаряния с Путин и той в никакъв случай не съблюдава думата си. Той схваща единствено от мощ и моят съвет към българското държавно управление - българския парламент и българите е да бъдете обединени.

Само тогава Путин не може да ви направи нищо. Спомняте си, преди войната той сложи ултиматум: България и Румъния да понижат наличието на натовски сили до равнището им от 97-ма. Путин разгласи Черно море за съветско. Видяхте какво направи с украинските пристанища. Поучете се, тъй като на следващия ден съветските военни кораби могат да блокират българските пристанища, румънските пристанища. Видяхте и резултата: световна продоволствена рецесия. Глад!

България не позволи публично оръжия за Украйна, само че даде обещание да ремонтира развалено военното съоръжение. Това задоволително ли е?
На първо място желая да кажа, че се веселя за това посещаване на Кирил Петков в Киев. Непрекъснато приканвам водачите на Европейския съюз да бъдат тук като знак на това, че един до друг не се опасяваме от Путин. Присъствието на България тук беше изключително значимо.

На второ място: желая да благодаря на България за помощта, която оказвате на повече от 90 000 украинци, които приехте, най-вече от източната територия, където Русия унищожи градове, домове и цели фамилии.

На трето място: мисля, че България има неповторими технологии за възобновяване и ремонт на украинските танкове, някогашни руски танкове, които могат да бъдат доставени в България, с цел да бъдат актуализирани и осъвременени по този начин, че да ни бъдат потребни в борбата.

Винаги можем да намерим метод, по който да си сътрудничим. Ние не се интересуваме от изключения – като това, че България няма да ни доставя оръжия. България е наш другар. Зная го, тъй като съм роден в Болград, който е столицата на българското малцинство в Украйна.

И несъмнено зная каква връзка има сред нас. Но нещо доста значимо, което България може да направи за нас. Две неща, в действителност. Първо: на наближаващата среща на Съвета на Европейски Съюз, апелирам ви, подкрепете нашия статут на претендент. Знаете какво значи да бъдете претендент, вие сте най-младият член на Европейски Съюз, вие сте толкоз покрай нас - единствено от Болград са няколкостотин километра до българската граница.

И второ: на срещата на НАТО в Мадрид през юни, апелирам ви, подкрепете решението за проект за присъединение на Украйна. Това ще бъде правилният отговор от България, верният отговор от НАТО на изнудването на Путин.

И още нещо: апелирам ви, затворете вашите пристанища за съветски кораби. Не бива да позволяваме Русия да упражнява своя износ през българските портове, тъй като всеки един $, заплатен на съветската страна, ще бъде вложен непосредствено в бомби, в ракети, в заличаването на Украйна. Не го допускайте!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР