България да поиска от натовските си партньори системи за противовъздушна

...
България да поиска от натовските си партньори системи за противовъздушна
Коментари Харесай

Полша и Словакия получиха ПВО Пейтриът от САЩ след инциденти като този с дрона в Тюленово

България да изиска от натовските си сътрудници системи за противовъздушна защита Пейтриът след намирането на дрон камикадзе край Тюленово, прикани някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов.

" При сходен случай в Полша, незабавно страната получи комплекси " Пейтриът ". Същото стана и със Словакия. В Румъния има огромно количество безпилотни самолети разузнавачи, бойни изтребители. Те също имат системи " Патриот ". Засилва се отбранителната дарба, а в България се пропуща опциите към този момент година и половина да изиска разполагането на системи за противовъздушна обрана, за по-добро въздушно и морско наблюдаване ", сподели ексминистърът в студиото на " Тази заран " по бТВ. 

Ние сме съдружници с Украйна, призна той. 

Хората в Тюленово бяха напрегнат половин денонощие поради мината за минохвъргачка, която бе прикрепена към дрона, разяснява водещият Златимир Йочев. 

" Представете си провокация, при която Русия реши да извърши провокация и с дрон с украински означения удари обект с третостепенно значение в България! Как ще реагират Народното събрание и държавното управление, популацията, което върви на всемирни събори в поддръжка на Русия? Ние сме уязвима страна и би трябвало да сме по-сериозни във връзка с тези уязвимости ", акцентира Шаламанов. 

Според него няма причини за искане на оставката на министър Тодор Тагарев.

" Войната се ожесточава. Когато Украйна получи самолетите, ще настъпи интервал на заличаване на съветското Противовъздушна отбрана и на огромна част от корабите. Това ще докара до огромна ескалация на войната по Черноморието ", пророкува той.

" Ликвидирането на боеприпаса е добра вест, само че ме смущава изказванието, че доста мъчно може да бъде разбрано какъв тип е дрона и от кое място е изстрелян. Не би трябвало да е подобен проблем, защото една от задачите на всяко военно разузнаване е да познава въоръжението и техниката на съседите и да може по косвени белези да дефинира произхода на нещо, което е пристигнало на наша територия, без значение по какъв метод ", съобщи някогашният министър. 

" Най-вероятно е пристигнал поради водните течения, откакто е бил деактивиран, само че при повишаването на напрежението в Черно море не бих изключил и провокации. Затова би трябвало да имаме надеждна процедура за деяние и за връзка, тъй като видяхме, че от един 82-милиметров арсенал се задейства Народното събрание ", добави той.

" Направи ми усещане, че сапьорите не бяха със защитни дрехи. Трябва да мислим за здравето и за живота на хората, които обезвреждат взривните субстанции и по тази причина е нужно да са добре екипирани ", разяснява пък военният специалист ген. Съби Събев.

" Прекалено огромен медиен звук и политическа нервност има по повод за един дрон с един 82-милиметров арсенал, който не е провокирал нищо ", добави той.

Генералът напомни, че по време на косовската рецесия имаше доста парчета от ракети, които падаха на българска територия и постоянно действаше " Гражданска отбрана ". " Заблудена ракета унищожи и постройка в Горна баня. Беше назначена тогава комисия, която да проверява случая. Много е значимо и в този момент да се обясни, с цел да няма последващи произшествия ", акцентира той.

" Трябва да е ясно, че при тази нападателна война, която Русия води с Украйна, дронният съставен елемент в нея се уголемява. Производството на безпилотни самолети в атакуваната страна е повишено многократно по отношение на през предходната година. Понеже украинците нямат тези средства да дават отговор на тези ракетни удари, употребяват всички благоприятни условия. Този дрон, който долетя до Тюленово, е за разузнаване, само че е трансфорат в камикадзе ", съобщи Събев. 

" Най-вероятно ще се откри какъв е дрона, само че какво значение има дали е съветски или украински, като е изхвърлен на нашия бряг? ", попита той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР