България чества 113 години от обявяване на независимостта на страната. На

...
България чества 113 години от обявяване на независимостта на страната. На
Коментари Харесай

Радев: От нашата единна воля зависи свободата на родината

България празнува 113 години от оповестяване на независимостта на страната. На крепостта „ Царевец ” се състоя военният обред по издигането на националното знаме, бяха поднесени и венци на Пирамидата на Независимостта. Преди това бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 година

" Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 година прокламацията за независимостта огласява точно старопрестолните улици и афишира, че българската страна заема своето почтено и равнопоставено място на европейската и международна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна към този момент на никого. "

Това заяви президентът Румен Радев в словото си във връзка Деня на независимостта.

" И през днешния ден този дръзновен акт въодушевява с проявените неотстъпчивост и темперамент. И през днешния ден ние се гордеем с нашите прародители, тъй като този огромен исторически акт не е толкоз случайност, независимостта е реализирана с политическа предвидливост и дипломатическа мъдрост, с самообладание и разсъдък. Тя е градена на напъните на държавници, само че и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с възторг и наслада ", добави президентът.

" За българите независимостта е морална победа, трансформирала се в мощен тласък за стопански напредък и повсеместен екстаз. Вярата на българския народ да кове ориста си със личните си ръце е нужна и през днешния ден. Нека помним, че нашите предшественици избраха дружно ориста си и бъдещето си на свободни и самостоятелни българи. От нашата единна воля и задружни старания зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, с цел да остане онази основа, от която да черпят религия и сили идните генерации. Да живее свободна и самостоятелна България ", приключи словото си президентът Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР