България Богат, беден в екологията: Какво избираме? Ако някой казва,

...
България Богат, беден в екологията: Какво избираме? Ако някой казва,
Коментари Харесай

Богат, беден в екологията: Какво избираме?

България Богат, безпаричен в екологията: Какво избираме? Ако някой споделя, че мръсният въздух и въглеродните излъчвания са едно и също, не го слушайте, споделя Боян Рашев за Vesti.bg  Боян Рашев 6 ноември 2019, 09:44  Богат, безпаричен в екологията: Какво избираме? Източник: Pixabay
ктивисти, политици, лобисти и медии не престават да смесват замърсяването на въздуха и въглеродните излъчвания - все едно става въпрос за едно и също нещо. Малко го вършат с ясното схващане, че лъжат. Повечето просто не знаят. Крайният резултат обаче е, че в обществото се постанова погрешна визия за действителната връзка сред тези две феномени. Това е проблем, тъй като кара хората наивно да поддържат неправилни политики, стратегии и ограничения.

Замърсяването на въздуха е измежду водещите рискови фактори на средата, откогато човек е разкрил огъня. Става въпрос на първо място за излъчвания на субстанции като тънък прахуляк, въглероден моноксид (СО), азотни и серни оксиди и летливи органични съединения. Мръсният въздух постепенно убива към 4.2 милиона души годишно по света и е най-силно публикуван в страни, където към момента водеща роля в мизерното ползване на сила играе биомасата - за готвене и отопление се употребяват растителни останки, дърва, дървени въглища, сухи скотски изпражнения - Африка и Югоизточна Азия.
 Карта на междинната експозиция към замърсяване на атмосферния въздух с ултра-фин прахуляк или ФПЧ2.5 за 2015 година
Това е горивото на хората отпреди Индустриалната гражданска война, което през днешния ден е съвременно да се назовава ВЕИ. Към това би трябвало да се прибавят и 3.8 милиона жертви на мръсния въздух в пространствата, които пък са съвсем напълно съсредоточени отново в тези райони, а въобще не са регистрирани на тази карта. Разбира се, от началото на 21 век към биомасата се прибавят и от ден на ден въглища и автомобилни газове. Евтиното електричество е първата стъпка в актуалната индустриализация и нормално води до огромно понижаване на общата експозиция към замърсен въздух, тъй като замества биомасата в домовете. Напоследък то все по-често е и чисто, тъй като на практика всички нови въглищни Топлоелектрическа централа имат очистващи уреди, а и газът бързо навлиза на всички места.

Въглеродните излъчвания са отделяните при изгаряне на изкопаеми горива (въглища, петрол, газ) и индустриални процеси количества въглероден диоксид (СО2). За разлика от Следствен отдел към окръжна прокуратура, СО2 се смесва бързо с въздуха и не прави концентрации, които има отрицателно влияние върху живите организми, т.е. не е замърсител. Той обаче е парников газ. Според последната оценка на Международния панел за изменение на климата (IPCC) въглеродните излъчвания най-вероятно водят до над 50% от следеното последните 50 година покачване на междинната температура на планетата и са най-вече в най-богатите страни в света, където хората употребяват доста сила, с цел да живеят добре, в това число с цел да имат по-чист въздух - Съединени американски щати, Канада, Австралия, някои страни в Европа.
 Карта на СО2 излъчванията на глава от популацията за 2017 година
Важно конкретизиране тук е, че излъчванията на СО2 при изгаряне на биомаса (въпреки че са по-големи за единица сила от фосилните горива) не се регистрират в тези сметки, тъй като биомасата се счита за част от естествения актуален цикъл на въглерода и изгарянето й не способства за увеличение на парниковия резултат.

Учени оповестиха климатично бедствено състояние

Освен това съществува и понятието „ въглероден отпечатък “. Той се явява функционалност на потреблението и благосъстоянието – включва всички СО2 излъчвания, генерирани при производството, превоза и използването на артикули и услуги, отразявайки целия им витален цикъл. Това значи, че въглеродният отпечатък на един швейцарец включва освен огромна част от директните излъчвания в страната му, само че и тези от производството и превоза на артикули от места като Китай и Индия, които са доста повече. Забележете, че в случай че гледахме карта на въглеродния отпечатък на глава от популацията, разликите сред богатите и бедните страни щяха да бъдат още по-силно изразени и "зелена " Западна Европа, изключително Скандинавският полуостров, щеше да е обагрена в тъмночервено. Обяснението, че Западният свят си бил понижил в последно време СО2 излъчванията, затова можело да има стопански напредък и без тях, е просто илюзия. Това беше допустимо, просто тъй като голямата част от енергоемките производства бяха изнесени в Азия и Африка, където съответните излъчвания в същото време скочиха неведнъж.

Разминаването сред въглеродния отпечатък и мръсния въздух е ясно очевидно и в нашата действителност. В България въздухът е най-мръсен в небогати градове като Видин, Монтана, Перник и квартали като Факултета и Столипиново, където всеобщо се топлят с дърва и горими боклуци. Най-чист е въздухът там, където се топлят на газ, парно или ток, само че пък СО2 излъчванията са високи, тъй като токът за отопление през зимата да вземем за пример нормално идва от лигнитните ни централи. Цялостният въглероден отпечатък на българина пораства паралелно с благосъстоянието му, изключително откакто стартира да наподобява на междинния европеец – да сменя фамилната кола на всеки пет години, да пазари честичко в моловете, да лети до Съединени американски щати по работа и до Малдивите за отмора.

Мисля, че три неща неща стават ясни:

1. Въглеродните излъчвания и мръсният въздух имат ясна връзка - сред тях има съвсем идеална противоположна корелация*.

2. Ако някой смесва замърсяване на въздуха и въглеродни излъчвания, то този някой или лъже или няма визия защо приказва.

3. Намаляването на СО2 излъчванията е извънредно мъчно, тъй като влиза в директен конфликт с желанието на хората имат, използват, живеят по-добре и дори да дишат чист въздух.

Ако някой ви каже, че можете елементарно да намалите персоналния си въглероден отпечатък с 1-2-3 стъпки, не си губете времето да го слушате. С наличните технологии е извънредно мъчно да се резервира стандарта на живот, в това число качеството на въздуха, без потребление на фосилни горива. Те дават 85% от силата на цивилизацията, което включва и тази за филтри, сероочистки, пречиствателни станции, произвеждане на акумулатори и ток за елетромобили и доста други "зелени " действия. Ще отнеме ужасно доста време, до момента в който този дял падне под 50% и даже тогава безспорната стойност на годишните СО2 излъчвания може да е същата като през днешния ден, тъй като световното ползване на сила непрестанно пораства. Все още са нужни доста изследвания и вложения в чиста сила, която обаче би трябвало да е и надеждна, изобилна и евтина в това време, с цел да работи в интерес на човечеството...

Това не е просто мое мнение или предпочитание. Това е действителността на света, в който живеем.

* Уточняващ коментар: Арабските страни съставляват изключение, защото имат както високи СО2 излъчвания, по този начин и значимо замърсяване на въздуха, само че това при тях е неизбежно поради непрекъснатото запрашаване от пустините.

Боян Рашев e един от водещите специалисти по ръководство на околната среда и ресурсите в България. От 2007 година е ръководещ сътрудник в denkstatt – консултантска компания, която оказва помощ на бизнеса да ръководи въздействието си върху естествения и обществения капитал.

Професионалната му експертиза е в областта на устойчивото развиване, ръководство на околната среда, остойностяване на екосистемни услуги, кръгова стопанска система, качество на въздуха, ръководство на естествените запаси.

Има бакалавърска и магистърска степен по "Управление на околната среда и ресурсите " от Бранденбургския механически университет в Котбус, Германия. Учил също в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Университета за естествени науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас. През 2012 година е финалист националния конкурс за млади бизнес водачи Next Generation.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Боян Рашев .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Какви жилища търсят най-вече българите  1 На второ място по преработване на пластмаса сме  1 Колко коледен бонус дават тази година  1 Жилище чартърен - единствено след рекомендация от шефа или хазяина --> Пaрите ни  Какви жилища търсят най-вече българите Какви жилища търсят най-вече българите  На второ място по преработване на пластмаса сме На второ място по преработване на пластмаса сме  Колко коледен <a href=бонус дават тази година " /> Колко коледен бонус дават тази година  Жилище чартърен - единствено след рекомендация от шефа или хазяина Жилище чартърен - единствено след рекомендация от шефа или хазяина Не пропускай  <br> Колите с най-голяма обезцeнка след 5 години <br>
Колите с най-голяма обезцeнка след 5 години
 <br> Киану Рийвс шокира. Това ли е <br>
Киану Рийвс шокира. Това ли е
 <br> <strong> 108-годишна </strong> споделя тайната на дълголетието <br>
108-годишна споделя тайната на дълголетието
 <br> <strong> Доктор Куин и Съли </strong> още веднъж дружно и очароват (СНИМКА) <br>
Доктор Куин и Съли още веднъж дружно и очароват (СНИМКА)
Последни  Кристоф Дюмарест Хора, които живеят на ръба (СНИМКИ)  Богат, безпаричен в екологията: Какво избираме? Богат, безпаричен в екологията: Какво избираме?  <p>Шакира: Това бе <strong>най-мрачният момент</strong> в живота ми</p> Шакира: Това бе най-мрачният миг в живота ми  <p>Веселин Марешки: Пълен неуспех на дребния съдружен партньор</p> Веселин Марешки: Пълен неуспех на дребния съдружен...  Топло време, идват ли превалявания Топло време, идват ли превалявания  <p>38 година след гибелта на <strong>Натали Ууд</strong> &ndash; нови разкрития разбулват мистерията</p> 38 година след гибелта на Натали Ууд – нови разкрития...  Volkswagen ID.3 Германия форсира електрификацията  Торнадо унищожи фабрика в Гърция Торнадо унищожи фабрика в Гърция  <p>Неща, които<strong> забравяме</strong> да почистим в кухнята</p> Неща, които забравяме да почистим в кухнята  Учени оповестиха Учени оповестиха " климатично бедствено състояние "  ЦИК: Разминаването в броя на гласоподавателите в София не повлия на резултата ЦИК: Разминаването в броя на гласоподавателите в София...  Анджелина Джоли Анджелина Джоли - гола и откровена за Harper's...  Меркел разкри защо е мечтала в Германска демократична република Меркел разкри защо е мечтала в Германска демократична република  <p>Социалното министерство изясни за възрастта за пенсиониране</p> Социалното министерство изясни за възрастта за...  Секретните авиолинии за суперсекретната Секретните авиолинии за суперсекретната " Зона 51 "  Христо Мутафчиев влиза в ролята на наставник в TopQueen Христо Мутафчиев влиза в ролята на наставник в TopQueen  Среща Пендаровски - Макрон във Франция Среща Пендаровски - Макрон във Франция  Виден Табаков в Берлин От Стакевци до НАСА и "Аполо 11"...  <p>Девето международнo триенале на театралния афиш в <strong>НДК</strong></p> Девето международнo триенале на театралния афиш в НДК  <p>Млад онкоболен доктор получи отвод да специализира</p> Млад онкоболен доктор получи отвод да специализира Всичко от през днешния ден Виц на деня Попитали радио Ереван: - Възможно ли е човек да се кръсти, да бяга напред-назад, да се оглежда встрани и да псува по едно и също време? - Възможно е, …
Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  От Стакевци до НАСА и  Българската художничка, която лети над покривите на Прага  Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка  Можете ли да отговорите на тези 8 въпроса без неточност? Можете ли да отговорите на тези 8 въпроса без неточност?  Българин е измежду най-хубавите архитекти в Европа  Телескопът Телескопът " Хъбъл " снима " злокобно лице " в космоса Водещи вести  Топло време, идват ли превалявания Топло време, идват ли превалявания  Торнадо унищожи фабрика в Гърция Торнадо унищожи фабрика в Гърция  Учени оповестиха Учени оповестиха " климатично бедствено състояние "  <p>Веселин Марешки: Пълен неуспех на дребния съдружен партньор</p> Веселин Марешки: Пълен неуспех на дребния съдружен сътрудник  Как могат да ни крадат до 50 лева от картата Как могат да ни крадат до 50 лева от картата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР