България блокира преговорите за еврочленство на , докато съседите ни

...
България блокира преговорите за еврочленство на , докато съседите ни
Коментари Харесай

Георг Георгиев: Македонският език е възникнал на база на българския, няма какво да коментираме

България блокира договарянията за еврочленство на, до момента в който съседите ни не се откажат от езиковите и историческите си искания. Външният министър Екатерина Захариева разгласи това на Съвет по общи въпроси на страните членки през вчерашния ден. Казваме " да " на Албания. Ето за какво стопираме Скопие:
Така България се оказа в позицията на единствената страна, която блокира договарянията със Северна Македония, макар че преди твърдо на тази позиция беше Франция, да вземем за пример. В същото време Германия се надява въпросът да се позволи до края на председателството й на Европейски Съюз, а точно до края на годината. Следващата дата, на която ще се разисква еврочленството на Северна Македония е 8 декември.
 Проф. Кирил Топалов: Едно сплотява всички в Северна Македония - антибългарската неприязън Проф. Кирил Топалов: Едно сплотява всички в Северна Македония - антибългарската неприязън
" Аз не разясня политически, само че от опита си като член на комисията – към този момент много пъти ходихме в Скопие – виждам техните т...
Официална позиция на Северна Македония досега по нашето несъгласие досега няма , " неофициална - посредством ноти или някакви известия - не съм чул. Само това, което излезе в общественото пространство ", разяснява пред btv зам.-външният министър Гоерг Георгиев и добави: " То не е ново. Позицията опонира на това, което ние желаеме да бъде реализирано като съглашение и за жалост видяхме какъв е резултатът ".
" Не става дума за това, някой да бъде държан за пленник. Ние ясно и високо би трябвало да кажем, че не стопираме европейската интеграция на Северна Македония.Тъкмо в противен случай - постоянно сме били доста мощен покровител за тази европейска интеграция. Но тя не може да се случва за сметка на националните ползи на страните членки на Европейски Съюз. И тогава, когато има доста ясни условия, които биха могли да бъдат артикулирани и сложени в процеса на интеграция на дадена кандидатка - те би трябвало да бъдат изпълнявани. ", сподели още той.
" Ние постоянно сме били поредни в позицията си. Въпроси като езиковата норма е подложен още преди 2 десетилетия . Договорът е основата и за европейската, и за атлантическата интеграция. Онова, което желаеме да се случи, би трябвало да се случи ", означи Георгиев.
По думите му има повишаващо се равнище на антибългаризма в Северна Македония.Той съобщи, че преди повече от година се е забелязало, че е спряла да работи комисията по историческите въпроси. Имало е провокации и в медиите в Северната Македония, съпътстващи с неприятни мнения и от политици. В западната ни съседка имало и " една партия ", която е антиевропейска и приказва против България с гръмки изявления. Същата тази поискала Каракачанов, Захариева и Андрей Ковачев да бъдат оповестени за " личност нон грата ".
 Защо България да блокира Северна Македония за участие в Европейски Съюз, откакто не го направи за НАТО? Защо България да блокира Северна Македония за участие в Европейски Съюз, откакто не го направи за НАТО?
Вето от страна на България против приемането на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз продължава да е прекомерно евентуално въп...
" Има исторически обстоятелства, които не могат да бъдат изменени така наречен македонски език е зародил въз основата на българския. Няма какво да разясняваме ", безапелационен беше Георг Георгиев.
Въпреки несъгласията обаче България държи на евро-атлантическата интеграция на Северна Македония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР