Българите вече губят бройката на скандалите, пише брюкселското издание Политико

...
Българите вече губят бройката на скандалите, пише брюкселското издание Политико
Коментари Харесай

България затъва в предизборни скандали

Българите към този момент губят броя на свадите, написа брюкселското издание " Политико " в обширна, отдадена на последните събитията в страната. Има скандал с подслушване в жанр " Уотъргейт ". Има аграрни магнат, обвиняващ някогашния министър председател Бойко Борисов в изнудване. Има и държавна банка, раздаваща стотици милиони евро на дребен брой фаворизирани компании.

Зашеметяващите всекидневни заглавия в страната наподобяват повече на известни сюжети от мафиотски филми на " Нетфликс ", в сравнение с събития, протичащи се в страна от Европейски Съюз в навечерието на изборите на 11 юли, написа изданието.

Големият въпрос е дали в последна сметка това е преломният миг, който дефинитивно поставя завършек на епохата " Борисов " – някогашния пожарникар и телохранител, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ доминираше политиката на балканската страна повече от десетилетие, само че загуби властта през април. Най-бедната страна в Европейски Съюз има дълга история на корупция, новото е самият мащаб на последните разкрития за превзетата страна. Пресните свидетелства единствено ускоряват всеобщият публичен яд за това, че елитът, сходно на октопод, се е вкопчил във властта като незаконна тайфа, размахвайки бухалка над цялата стопанска система и упражнявайки властта си посредством службите за сигурност, медиите и правораздаването.

" Мащабът е друг и става по-трудно значими въпроси като ендемичната корупция да бъдат замитани под килима. Разликата е, че тези въпроси се разискват от държавни представители ", разяснява пред " Плитико " политическият анализатор Димитър Бечев от Атлантическия съвет.

Дори Вашингтон нагази в блатото като даде безапелационен знак за това, че България повече няма да може да лети ниско под радара. Този месец Съединените щати подвигнаха мизата като постановиха наказания на няколко българи, измежду които двама могъщи олигарси, и десетки компании, за хипотетичното им присъединяване в корупция – от подкупване на политици за да се избегне престъпно следствие до интервенция в изборите. Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи намесата си против тези българи за най-мащабния индивидуален акт против корупцията ", прилаган където и да е по света по силата на Закона " Магнитски ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР