Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били

...
Българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били
Коментари Харесай

Пуснаха българите обвинени в шпионаж под гаранция

Българите, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, са били пуснати под гаранция. Това оповестиха пред от полицейско ръководство в Лондон.

От там показват, че в действителност задържаните на 8 февруари са петима по съмнение за закононарушение, според Закона за служебната загадка. Сред тях трима са българи. Бисер Джамбазов и Катрин Иванова живеят на общ адрес в Лондон. Третият българин - Орлин Русев, е живял в Грейт Ярмут.

Българите би трябвало да се явят в полицията през септември 2023 година Те за последно са се явили в Централния углавен съд на 31 юли по дело за подправяне на документи. Следващо съвещание е планувано за януари.



Законът за формалните секрети криминализира шпионажа, като не разрешава несъмнено държание, което се прави за, накърняваща сигурността на ползите на Обединеното кралство. Лондонската Столична полиция дава отговор за шпионажа на национално равнище.

От българската прокуратура оповестиха, че са осведомени със случая и работят по него взаимно с ДАНС.

Тримата българи - жена на 32 години и двама мъже - на 42 и 45, живеели във Англия от години. Участвали са интензивно като членове на изборни комисии при изборите зад граница. Арестите са станали още през февруари, само че българското посолство не е било известено.

Катрин Иванова е на 32 и живее във Англия от години. През февруари тя и още двама български жители – Орлин Русев и Бисер Джамбазов, са арестувани от английските управляващи по следствие за шпионаж в интерес на Русия.



Според информацията в английските медии при обиските по следствието са открити подправени паспорти, персонални карти за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. 

От профила на Орлин Русев в Линкедин излиза наяве, че през 2008 година и 2009 година той е бил консултант в Министерството на енергетиката ни - в мандата на Тройната коалиция. След това се реалокира в Обединеното кралство. За другите двама информацията също не е доста.

В базата данни на посолството ни във Англия Катрин Иванов е записана като член на изборна комисия през 2021 година От Facebook пък излиза наяве, че дружно с Бисер Джамбазов са предложили курсове по британски език на българи. Според посолството ни Бисер Джамбазов също е бил член на изборна комисия, само че не като представител на страната.

Тримата наши сънародници са били дейна част от българската общественост в Лондон. Работили са за българска обществена платформа, която оказва помощ на наши сънародници, в това число с езикови курсове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР