Българите масово не познават здравните си права в чужбина, сочат

...
Българите масово не познават здравните си права в чужбина, сочат
Коментари Харесай

Само 8 % от българите знаят здравните си права при пътуване в чужбина


Българите всеобщо не познават здравните си права в чужбина, сочат статистиките. Ето няколко правила, които би трябвало да спазвате, в случай че сте решили да прекарате отпуската си в друга страна или да започнете нова работа отвън страната.

Извадете си Европейска здравна карта
Европейската здравна карта е наложителна, при пътешестване отвън страната. Тя дава право на лекуване по неотложност и на хоспитализация, в случай че е належащо. Европейската здравна карта се издава във всички клонове на ДСК банк, а срокът в който се изготвя е 14 работни дни от подаването на заявление. Срокът на годност на здравната карта е една година или 10, в случай че сте пенсионер.

Преди да посетите доктор, проверете дали болничното заведение работи с държавна здравна каса
Преди да влезете в незабавния лекарски кабинет, проверете дали болничното заведение в която сте попаднали работи с държавна здравна каса. Голяма част от обществените лечебни заведения в другите страни имат лични уеб сайтове, с напътствие по какъв начин да стигнете до тях. Ако знаете езика на съответната страна или британски език, попитайте на рецепцията дали визитата ви при лекаря ще бъде регистрирано през Европейската здравна карта.
Свързани публикации.. Направления за разнообразни експерти – има ли предел за месеца? 0 Медицинска застраховка за чужбина – нужна ли е? 0 Лечение на българи в Европейски Съюз с формуляр S2 0

Ако заплатите прегледа, може да възстановите разноските си
Много дребна част от пътуващите знаят, че в случай че се наложи да заплатят незабавното си лекуване в чужбина, когато се върнат в България разноските им могат да бъдат възобновени. За задачата би трябвало да вземат истинска фактура от болничното заведение, в която е извършено лекуването, рецепта в случай че им е била издадена такава, както и всякаква спомагателна документи за извършени проучвания. След като се приберете в България можете да кандидатствате за възобновяване на разноските за извършеното незабавно лекуване, като подадете документи в Районната си здравно осигурителна каса или в НЗОК в София.

Специална работа пази правата ви на пациенти в Европа
Центърът

за отбрана на правата на европейските жители СОЛВИТ, дава опция да подадете тъжба в случай че ви е било отказано лекуване по неотложност или е трябвало да заплатите за обзор, макар че сте дали своята европейска здравна карта. СОЛВИТ има координационен център и в България. След като подадете тъжба, центърът би трябвало да удостовери или отхвърли вашия случай. Ако бъде доказан, от центъра се свързват с администрацията на съответната държава- членка и се стреми към намиране на задоволително решение за двете страни.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР