Българите бяха изненадани с нови такси в банките. Промените в

...
Българите бяха изненадани с нови такси в банките. Промените в
Коментари Харесай

Нови банкови такси за теглене и внасяне на пари

Българите бяха сюрпризирани с нови такси в банките. Промените в най-голяма степен засягат таксите за изтегляне от банкомат. С това деяние банките не престават да компенсират спадащите доходи от лихвите по депозити и заеми. Нови банкови такси 2023г. ще има както за изтегляне и внасяне на пари на банкомат, по този начин и на каса. Някои от банките усилват и таксите за предпазване на парични средства в своите трезори.

Много хора си задават въпроса: Коя банка да избера за обслужване на моите сметки? От Нова година множеството банки ще създадат промени в цените си за обслужване на физическите лица и и ще бъде мъчно да се каже коя от тях е с най-ниски банкови такси.

От 5 януари най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк , повишава голяма част от таксите и комисионите в своята цена. Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро – от 0.50 EUR на 1 EUR. Увеличава се таксата при изтегляне на каса – от сегашните 6 лева за суми до 2000 лева на 0.5% от сумата, само че не по-малко от 6 лева При изтегляне на по-големи суми ще се начисляват 0.7%, вместо сегашните 0.6%.

Наред с това банката смъква прага на спестяванията, за които се начислява така наречен такса за предпазване на парични средства в Уникредит Булбанк. Ако сега без такава такса са парични средства до 400 000 лева, от Новата година с 0.7% годишно ще бъдат “обложени ” спестявания над 200 000 лева Става дума за сумата от всички средства на един клиент на банката в разплащателни и спестовни сметки в лв. и друга валута, друга от британски лири и щатски долари. Отделно от такса предпазване банката прибира и месечни такси за обслужване на сметките. 

Поскъпва също по този начин такса превод Уникредит Булбанк. Ако се превеждат пари към друга банка, услугата се подвига от 5 на 6 лева за суми до 100 000 лева Поскъпват даже и електронните преводи, които до неотдавна бяха на алегорични цени – от 1 лева на 1.20 лева

Уникредит Булбанк завишава с 1 лев всички такси, които се заплащат при прилагане на услугата Директен дебит – това са разплащанията посредством банката на разнообразни комунални услуги – ток, вода, парно и прочие

Поскъпва и използването на дебитните карти на банката. Такса при изтегляне от банкомат на Уникредит Булбанк към този момент ще е 0.16% от изтеглената сума, само че не по-малко от сегашните 0.30 лева Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, само че не по-малко от сегашните 1.50 лева Увеличава се месечната цена на пакетите, които включват няколко тегления от банкомат, няколко комунални заплащания и SMS-уведомяване. По-скъпо към този момент ще е и преиздаването на ПИН за дебитни карти – от 3 на 5 лева, както и трансакции в системите ePay.bg – от 0.20 на 0.50 лева Таксата при внасяне на пари посредством банкомат Уникредит е 0,15%, само че най-малко 1лв. за суми над 4000лв.

От 20 февруари Банка ДСК  вдига цената на част от най-ползваните от жителите банкови услуги. Вдига се таксата за разкриване на сметка на гише – това вече ще коства 6 лв., а не 4 лева. Месечната такса за поддържка на сметка с дебитна карта към нея се подвига до 2,74 лв. при 2,60 лева в този момент, а без дебитна карта услугата нараства с 50 ст до 4,89 лв.. Обслужването на неопределен депозит става 3,91 лв. на месец от 3,50 лв. в този момент. Вдига се и таксата за поддръжка на студентска карта от 2,60 лева на 2,74 лв..

Поскъпва още тегленето на пари от каса – банката ще прибира не 0.6% от изтеглената сума, а 0.7%, само че не по-малко от 7 лв.. Ако сметката е в евро, таксата става 0,8% от теглената сума, само че не по-малко от 5 евро.  Повече пари ще ни взимат и за внасяне на пари – в този момент таксата е 0,2% от сумата, която внасяме в левове, само че се подвига на  0,25%. От 0,3% на 0.35% се повишава и таксата за внасяне на суми в евро.

Доскоро безвъзмездни услуги към този момент ще бъдат таксувани от Банка ДСК – да вземем за пример 10 лв. ще коства закриване на разплащателна или спестовна сметка до 6 месеца от датата на разкриване.

От 6 март Пощенска банка вкарва такса за внасяне на пари през банкомат. Досега тази услуга беше безвъзмездна, само че към този момент ще се таксува с 0.30 лева, само че отново остава много по-ниска от таксата за внасяне на пари в брой на гише.

Нови такси чакат и клиентите на Централна кооперативна банка от 27 март. Откриването на разплащателна сметка с дебитна карта към този момент ще струва 5 лв., а не 4 лева За изтегляне на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки ЦКБ ще прибира 0.6% от суми над 2000 лв., а не 0,5% както в този момент. Вдига се и таксата за вътрешнобанкови и междубанкови преводи по сметки – от  3 на 3,50 лв.. 

От април промени ще има и за клиентите на Първа капиталова банка .Теглене от пари от банкомат на ПИБ за клиенти на банката към този момент ще бъде таксувано с 0,15% от сумата, само че не по-малко от 30 стотинки. Досега таксата беше 0,1% от сумата. Променя се и таксата за преводи, свързани със залагания, като става 1,5% от сумата. ПИБ към този момент ще начислява и такса при внасяне на пари от банкомат – услуга, която сега е безвъзмездна. От банкомат на ПИБ с дебитна карта на банката таксата към този момент ще е 30 стотинки. Без такса остава внасянето на пари с кредитна карта. 

От началото на февруари и Българо-американска кредитна банка оскъпи някои от своите услуги. Теглене на пари с дебитна карта от банкомат на банката към този момент струва 30 стотинки, а не 25 ст.. От непознат банкомат таксата към този момент е 1,20 лева при 0,99 лева преди този момент. Повишена е таксата при изтегляне на суми в лв. или евро от гише.

ОББ оповестиха тези дни, че следва смяна на цената за клиентите на КВС Груп  (бивша Райфайзенбанк), по отношение на идното обединяване на двете банка. На уеб страницата на ОББ обаче не са оповестени какви тъкмо са измененията, а само линк към цената на ОББ. Вероятно клиентите на КВС Груп напълно ще преминат към цената на ОББ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР