Българинът с двойно гражданство Мохамед Абдулкадер е оправдан и на

...
Българинът с двойно гражданство Мохамед Абдулкадер е оправдан и на
Коментари Харесай

Съдът оправда българина, обвинен за тероризъм в Сирия

Българинът с двойно поданство Мохамед Абдулкадер е оневинен и на втора инстанция по обвиняване за терористични дейности в Сирия, съобщава  " Лекс "  .

През лятото на 2020 година 21-годишният тогава Абдулкадер, който е наследник на българка и сириец, беше задържан след шумна акция в Бургас и упрекнат, че в продължение на две години е пътувал до Сирия, с цел да взе участие в терористични актове, откакто бил притеглен от татко си за присъединяване в такава организация. Тогава бяха публикувани и фотоси на младежа с униформа и оръжие, за които майка му Анелия по-късно сподели, че са правени, когато синът ѝ е бил 15-годишен и с тях се хвалел пред другари, а тя му се карала.

Миналата година Специализираният углавен съд оправда Абдулкадер, откакто одобри, че против него няма никакви доказателства, а след митинг на прокуратурата и закриването на профилираните съдилища, делото стигна до Софийския апелативен съд (САС), който удостовери присъдата.

От решението на САС е видно, че и двете инстанции са безапелационни, че само фотосите с униформа не са задоволителни, с цел да бъде наказан младият мъж. Съдебният състав с ръководител Венелин Димитров, Даниела Врачева (докладчик) и Георги Ушев написа, че фактически по делото има голям брой фотоси, на които подсъдимият театралничи с униформа и оръжие.

" Верен е обаче направеният извод от първоинстанционния съд, че единствено въз основа на посочения снимков материал не може да се направи умозаключение по отношение на изказванията на прокуратурата за реализирана от подсъдимия незаконна активност (актове на принуждение по отношение на граждани) или действия, ориентирани към осъществяване на съставомерната по член 108а, алинея 6 от Наказателен кодекс цел ", написа САС и акцентира, че по делото няма информация нито за мястото, нито даже за интервала, когато са направени фотосите. Затова съдът отбелязва, че може единствено да се допуска, че те са от Сирия.

Останалите доказателства на обвиняването са показанията на един таен очевидец и един чиновник на ДАНС, защото точно от оперативна информация на организацията е почнало следствието.

Агентът е дал показания, че бащата на момчето Ахмет членува в организацията " Джабхад ал Шамия ", като активността му се изразявала в надзор на турско-сирийската граница, наблюдаване и разузнаване в интерес на турските специфични служби. При изследването в ДАНС открили, че групата е в тясна връзка с групировката " Фикрат ал Султан Мурад ", която била употребена от турските въоръжени сили за провеждането на интервенции на територията на Сирия, като дейностите били ориентирани против кюрдското население в областите Халеб и Идлиб.

Служителите на ДАНС засекли пътуванията на сина на сириеца от България, ревизирали и профила му във Facebook, където разгласил фотосите. Според далия показания в съда сътрудник, подсъдимият юноша имал и различен профил, в който се представял като " Мохамед джихадиста ", само че от ДАНС не съумели да го открият.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР