Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в

...
Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в
Коментари Харесай

70-години по-късно български рози отново ще украсяват центъра на Лондон

Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в Лондон. Акцията се състоя на към 300 м от " Пикадили съркъс " на " Голдън скуеър " в квартал " Сохо ", съобщи БНР.

Идеята е да се възвърне градината, засадена при започване на 70-те години на предишния век с 2000 български рози, подарени от Софийската община. Сортът дамасцена е прочут от Розовата котловина в България.

" Като се разхождаме дружно из Лондон, което вършим дружно всеки месец, постоянно си приказваме къде и какво можем да намерим в Лондон, обвързвано с България. Например мостът Ватерло, където е било покушението против Георги Марков. Едно от нещата, които открихме, беше " Голдън скуеър " – там към момента написа, че през 70-те години са били засадени български рози, подарък от Софийската община. Историята е разказана на табела. Едно от нещата, които взехме решение да създадем, е да възстановим тези рози ", описа предисторията на самодейността Бойко Боев, основател на уеб страницата „ Разходки в Лондон “.

Спечелили са финансирането по стратегия за обществена интеграция към кметството на Лондон. " Впечатлихме локалните управляващи с това, че предлагаме да възстановим нещо, което към този момент го няма, както и тъй като нашата българска група желае да направи подарък на Лондон ", добави Боев. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР