Българи, които живеят в САЩ, събраха пари и изградиха площадка

...
Българи, които живеят в САЩ, събраха пари и изградиха площадка
Коментари Харесай

Българи от САЩ построиха площадка за незрящи деца във Варна

Българи, които живеят в Съединени американски щати, събраха пари и построиха площадка за деца с увреждания във Варна. Модерните уреди в двора на Специалното учебно заведение за деца с нарушено зрение са съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците.

С основателите на концепцията от Фондация " Децата на България " се свърза репортерът на Сутрешния блок на БНТ1 Паулина Найденова.

Първи стъпки на децата по висящия мост, тунелът и пързалката. За тях способстват петима българи, които живеят в Ню Йорк. Преди две години схващат, че учениците от Специалното учебно заведение за деца с нарушено зрение няма къде да играят и стартират да събират пари, с цел да им донесат наслада.
Камен Стойков - Фондация " Децата на България ": " Първоначално ние искахме да купим компютри и да прекараме интернет в учебното заведение. Това беше основната цел, с която започнахме акцията. Целта ни първоначално беше да съберем 10 000. $. За огромна наша изненада ползата към акцията беше значителен и успяхме да съберем над 26 000 $, което пристигна най-вече от общността в Ню Йорк. Също по този начин имахме и донори от целия свят, които ни намират в обществените мрежи или на нашия уебсайт. Със сумата, която събрахме над тези 10 000 $, ние имахме нови благоприятни условия за подаяние. Говорихме с директорката на учебното заведение - Жулиета Петкова. И в диалозите ни с нея, установихме, че те имат потребност от детска площадка. Това е било за тях една фантазия. " ююю
Уредите на детската площадка ще оказват помощ за възстановяване на равновесието и координацията на децата.
Биляна Банова – физиотерапевт в учебното заведение: " Децата, които са в учебно заведение, са с нарушено балансни механизми. С огромно неспокойствие чакахме да имаме детска площадка, с цел да могат нашите деца да упражняват своите умения. " Жулиета Петкова – шеф на Специалното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение " Проф. доктор Иван Шишманов ": " Екипът от експерти в учебно заведение - физиотерапевти, специфични педагози, направиха своето изследване какво има на пазара сега и това, което можеше да бъде употребявано за децата, ние го взехме. " Камен Стойков - Фондация " Децата на България ": " Трябваше да леем бетон, поставяхме мека настилка и монтирахме самите уреди. "
Повече от година лишава на Камен Стойков и сътрудниците му да провеждат всичко от Ню Йорк.
Камен Стойков - Фондация " Децата на България ": " Както знаете, институциите в България нямат задоволително човешки запас, с цел да се занимават с всичко това, а ние сме хората, които желаеме да им помогнем и от тази страна. Ние не даряваме пари непосредствено на организациите в България. Вместо това ние намираме компании, производители и договаряме най-хубави преференциални цени. Също по този начин желая да подчертая, че с нашите начинания освен оказваме помощ на деца в неравностойно състояние, което е основната ни цел, само че също по този начин и подтикваме стопанската система на България. До този миг сме дарили над 130 хиляди лв. и сме сключили контракти с над 15 български компании. "
Освен нова детска площадка, децата към този момент употребяват и интернет.
Жулиета Петкова – шеф на Специалното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение " Проф. доктор Иван Шишманов ": " Чрез този план се реализира и построяването на Wi-Fi в цялото учебно заведение, в пансиона и в образователната постройка и това спомогна на просветителния развой както на децата със зрителни увреждания и естествен разсъдък, по този начин и за децата с голям брой увреждания. " Коста Базитов – заместник-кмет на Варна: " Мисля, че би трябвало да обръщаме доста по-голямо внимание на тези няколко институции - учебното заведение за незрящи и специфичните центрове за деца с увреждания, с цел да може децата да се усещат обгрижвани в центровете и излизайки в обществото, да бъдат поддръжка на цялото ни общество. " Камен Стойков - Фондация " Децата на България ": " Една година по-късно желая да им пожелая с доста здраве да я употребяват, доста да се радват и мощно се надяваме да им оказваме помощ в тяхното развиване напред. "
Следващата година Фондацията на българите в Съединени американски щати ще помогне на Училището по изкуства и занаяти за социално-слаби деца в село Русаля.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР