Бъдете отговорни! Нека пазим горите и природата на България, призоваха

...
Бъдете отговорни! Нека пазим горите и природата на България, призоваха
Коментари Харесай

Пожарната с препоръки как да пазим горите

" Бъдете виновни! Нека пазим горите и природата на България ", приканиха от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) посредством известие на своята фейсбук страница във връзка със Седмицата на гората.

От 3 до 9 април 2023 година е седмицата-празник на българската гора и на лесовъдите в България.

От пожарната дават препоръки за сигурност и по какъв начин да действаме при пожар в природата. Отбелязва се, че не би трябвало да се изхвърлят неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда, а също, че паленето на огън в гората е неразрешено, с изключение на на обезопасените и обозначени за това места. От пожарната допълват, че е неприемливо паленето на огън при съществуване на мощен вятър. Препоръчват да не се изхвърлят бутилки, тъй като могат да проявят резултата на лупа и това да докара до запалване на суха трева, листа или растителни останки.

Пожарната предлага още преди да запалителен огън на позволените за това места, да се уверим, че разполагаме с вода или други средства за загасяването му, при поява на вятър и при овакантяване на мястото.

Абсолютно неразрешено е опалването на стърнищата, както и е неразрешено унищожаването посредством изгаряне на пасища, сухи клони и боклуци в горски сектори. Това би трябвало да става посредством събирането, окосяването и извозването им на избраните за това места, допълват от ГДПЗБН.

При пожар се предлага да се ориентираме за мястото на възникването му, фронтът и посоката на напредване на огъня. При заплаха би трябвало да потърсим безвреден път и да напуснем региона в посока противоположна на посоката напразно, се споделя в препоръките на пожарната.

„ След като избегнеш първичната заплаха, по най-бързия метод подай известие за видяния пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в локалното лесничейство или в кметството. Ако имаш информация за хора наоколо до огнището на запалване или в региона на пожара, подай бързо тази информация. Ако запалването е в начална фаза, може да го потушиш с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако имаш опция, използвай вода или налична техника. Защити облеклата и косата си от запалване (при опция ги намокри), както и дихателните си пътища (с мокра тъкан или други защитни средства). “, поучават още от ГДПБЗН.

Посочва се, че междинната скорост на пожарите в природата е 22.5 км/ч и за минути може да обхване големи площи, написа Българска телеграфна агенция.

От пожарната означават, че 35 % от територията на България са гори и че страната ни е на трето място в Европа по биологично многообразие.

За една година горските масиви обработват над 10 500 000 тона въглероден диоксид и обезпечават 7 300 000 тона О2.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР