Бъдещото летище София според визията на харесания от държавата концесионер

...
Бъдещото летище София според визията на харесания от държавата концесионер
Коментари Харесай

Позицията и интересът на "Летище Мюнхен" към "Летище София" не са се променили

Бъдещото летище София съгласно визията на харесания от страната концесионер

[Meridiam] Концесията на летище София е напът да бъде финализирана в извънредно тежък миг за международната авиация. Невижданата рецесия на въздушния пазар поради COVID-19 сигурно ще докара до огромни промени във въздуха като банкрути на самолетни компании, консолидации и големи провокации за летищната, останали съвсем без пасажери.

За предстоящ концесионер на летище София беше определено обединяването SOF Connect, като в него присъединяване имат капиталовият фонд Meridiam с 99% и строителната Strabag (1%), а летище Мюнхен има специфичен ангажимент към SOF Connect като трето лице - летищен оператор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Победителят беше разгласен на 17 юли 2019 година Последва масирано обжалване на търга в Комисия за защита на конкуренцията от всички останали претенденти - обединяването сред Airport de Paris и TAV, операторът на летище Франкфурт Fraport; класираните на четвърто място - летище Манчестър и китайският им партньор; и номер пет - строително-инвестиционната SSB с оператор Копенхаген. Сега процедурата е на равнище обжалване във Върховния административен съд, като съвещанието ще е на 7 май.

В подтекста на актуалната авиационна рецесия министерството на превоза е провело свое импровизирано изследване измежду претендентите дали удостоверяват интереса си, като съгласно коментара на министър Росен Желязков от пет четири са удостоверили. От министерството не дадоха спомагателна информация кой е отказалият се, само че съгласно източници на " Капитал " най-вероятно става въпрос за обединяването сред строително-инвестиционната SSB и летище Копенхаген. Всъщност претекстът на допитването на министерството е, че е предходна година и валидността на офертите е изтекла, изясни представител на претендент.

" Капитал " потърси спечелилия за коментар по актуалната авиационна рецесия и интереса им към летище София.

Потвърждавате ли интереса си към концесията на летище София?

Томас Вайер

[Munich Airport] Т омас Вайер, основен финансов шеф на " Летище Мюнхен " : " Позицията и ползата на " Летище Мюнхен " към " Летище София " въобще не са се трансформирали. Заради рецесията даже ще засилим фокуса си върху разширение на нашия интернационален бизнес и предложение на услуги. Ще предоставим на българското държавно управление и на своите сътрудници целия си опит в употребата и ръководството на летища и създаване на дестинации. Всъщност по-рано тази година ние към този момент започнахме с подготовката на преходния интервал и сме подготвени да стартираме незабавно откакто съдът удостовери възлагането на концесията на Meridiam, Strabag и " Летище Мюнхен ".

Ралф Гафал

[Munich Airport] Ралф Гафал, ръководещ шеф на Munich Airport International: Мащабът и въздействието на епидемията от ковид върху летищата, самолетните компании и цялата авиационна промишленост са големи и не могат да се сравнят с никоя друга рецесия, която ние от летище Мюнхен или авиационната промишленост като цяло се е налагало да преодоляваме през последните десетилетия. Независимо от това ние живеем в световен свят с интернационално свързани бизнеси и стопански системи, където транспортът на пасажери и товари е и ще продължи да бъде значим основен фактор за триумфа. Затова работим за бързото и сполучливото възобновяване на нашата промишленост.
След като стане допустимо главната вълна от разпространяване на корона вируса да бъде ръководена и нужните ограничения за безвредна и здравословна среда бъдат прилагани, ще стартира последователно унищожаване на възбраните върху пътуванията в световен мащаб.

Щефан Верман

Фотограф: Георги Кожухаров Щефан Верман, представител на Meridiam за летище София : Да, удостоверяваме интереса си. В сходство с тръжните правила към този момент удължихме валидността на офертата на SOF Connect по искане на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

Ще желаете ли смяна на някои от изискванията на концесията?

Щефан Верман, представител на Meridiam за летище София : Смятаме, че договорът за концесия може да остане същият, защото съществуващите клаузи в него дават опция за споразумяване на всички последствия от рецесията.

Кога очаквате да има дефинитивно изговаряне на съда по процедурата?

Щефан Верман, представител на Meridiam за летище София : Като се има поради изключителното
състояние в България, на този стадий не е ясно дали идващото правосъдно съвещание ще се организира, както е планувано през май, както и по кое време ще завърши правосъдното произвеждане. Във всеки случай, в случай че съдът отхвърли всички тъжби, като по този метод удостовери решението на Комисията за защита на конкуренцията, SOF Connect ще работи за безпрепятствено и безпроблемно привършване на процедурата и сключване на концесионния контракт в изискуемите периоди.

Какво демонстрират прогнозите ви за резултата на актуалната рецесия върху бизнеса ви?

Т омас Вайер, основен финансов шеф на " Летище Мюнхен " : Разбира се, рестриктивните мерки върху пътуванията и фрапантните понижения на полетите вследствие на ковид не ни подминават без последици. Ние обаче навреме коригирахме нашите стопански и финансови цели, с цел да подсигуряваме освен ликвидността на летището, само че и да защитим здравето на нашите пасажери и чиновници.

Специално основана работна група постоянно прави оценка и приоритизира нашите дейности, като в същото време е в непосредствен контакт с всички заинтригувани страни, институции и локални управляващи. Например отложихме някои строителни планове на паркинга, новата корпоративна централа и новия бюджетно насочен хотел. Освен това краткотрайно е затворена ненужната инфраструктура като спомагателните уреди на Терминал 2 и са обезпечени места за паркиране на над 100 самолета, които са отвън употреба.

В същото време с основните заинтригувани страни и самолетни компании приготвяме и обсъждаме разнообразни прогнози и сюжети за увеличение на трафика. Когато националните и интернационалните ограничавания за пътешестване бъдат анулирани, ние ще бъдем подготвени да обновим бързо и изцяло активността си. Засега ще продължим да следваме нашия стеснен режим на работа и ще подсигуряваме завръщането на хората от чужбина, както и карго доставките.

Андреас декор Путкамер, старши вицепрезидент за авиацията на " Летище Мюнхен ": Летището се приготвя за обновяване на трафика. Вече достигнахме най-ниското ниво. За 2020 година като цяло може да чакаме да достигнем 50% от трафика през 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР