Бъдещо ново медийно законодателство в Европейския съюз ще има за

...
Бъдещо ново медийно законодателство в Европейския съюз ще има за
Коментари Харесай

Еврокомисията обмисля медиен закон срещу руската пропаганда в Източна Европа

Бъдещо ново медийно законодателство в Европейския съюз ще има за цел битка с ожесточената съветска агитация, изключително мощна в страните от Източна Европа. Това се разбра от думите на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова в изявление за организациите от Европейския нюзрум, заяви Българска телеграфна агенция.

" Имаме потребност от мощни медии в Източна Европа, с цел да се борят с ожесточената съветска агитация. Русия ползва сходна агитация в съвсем всички някогашни спътници на Съюз на съветските социалистически републики и това дава плодове, почвата е плодородна ", уточни Юрова.

Определението за дезинформация е " известие, основано в съгласие за да навреди на обществото ", а битката с дезинформацията не би трябвало да води до заглушаване на неуместните отзиви, изясни еврокомисарката. Новото законодателство в Европейски Съюз планува повече публицистична самостоятелност в медиите.

Тя заяви, че бъдещото европейско медийно законодателство планува ограничения за финансирането на публичните медии. " Би трябвало тези медии да получават несъмнено и задоволително финансиране. Не дефинираме дали средствата да бъдат обезпечавани през такси или от бюджета. Финансирането не би трябвало да основава благоприятни условия за политическо въздействие над публицистичното наличие ", уточни Юроватя.

Очаква се в новото законодателство да планува ограничения за възбрана политици да се намесват в медийното наличие, с изключение на само при съмнения в тежко закононарушение или опасност за националната сигурност. " Ако публицисти бъдат упрекнати, те би трябвало да могат да се защитят, като изискат още първоначално съдът да ревизира дали не става дума за корист ", разясни Юрова. Според нея е належащо европейските правила да отчетат нуждата от обезпечаване на самостоятелност на публицистичното наличие от притежателите на медии.

Юрова приказва и за ролята на интернет платформите, към които е ориентиран препоръчаният Закон за цифровите услуги (DSA). Според еврокомисарката Европейска комисия упорства обществените мрежи да работят против съветската агитация. " Не сме напълно удовлетворени от дейностите на платформите, от години ги призоваваме да насочат повече старания към страните от Централна и Източна Европа - главните цели на съветската агитация ", съобщи тя.

По нейните думи евентуално Туитър ще изпита усложнения при влизането в действие на новото европейско законодателство. Ако някои платформи не се преценяват с разпоредбите, дейностите ни ще бъдат като при многократни нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата - най-после може да се отнеме шофьорската брошура ", заключи Юрова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР