Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане

...
Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Тези санкции са най-мащабното действие в историята на закона Магнитски за ден

Бъдещето на България зависи от личните ѝ старания за осъществяване на нужните промени за гарантиране на бистрота, отчетност и положително ръководство. Това споделя посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа в свое изказване, предоставено на “24 часа”.

През първите няколко седмици от идването си в България през 2019 година обрисувах три предпочитани области за своя мандат: съгласуваност, съдействие и битка с корупцията. След като изминаха 19 месеца от пребиваването ми в страната, съм уверена, че тези цели са по-важни от всеки път. Пандемията от ковид освен усили провокациите при поддържането на връзки и съдействие, само че също по този начин сложи фокус върху нуждата от заслужено и транспарантно ръководство на лимитираните публични запаси. България е страна, притежаваща съкровища. Има богата история, природа и просвета, а българите са образовани, работливи и гостоприемни.

Всички предпоставки за триумф са налице. Но корупцията пречи на капацитета на страната. Въпреки благосъстоянията директните задгранични вложения в България не престават да съставляват дребна част от Брутният вътрешен продукт на страната. В скорошно изследване на Евробарометър се показва, че съгласно 85 на 100 от компаниите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично събитие. Американски компании непрекъснато ми се оплакват от корупция.

В Съединени американски щати от дълго време сме осъзнали какъв брой дестабилизиращо влияние има корупцията по целия свят и сме трансформирали битката с нея в собствен приоритет. По-рано тази седмица президентът Байдън издаде Меморандум за обзор на националната сигурност по отношение на битката с корупцията, който за първи път извежда противодействието на корупцията като главен интерес за националната сигурност на Съединени американски щати. Меморандумът акцентира методите, по които държавното управление на Съединени американски щати ще работи взаимно със своите съдружници и сътрудници и ще поддържа жизненоважната активност на нашето гражданско общество и медии, които играят основна роля при разкриването на корупционни дейности. През миналата седмица Общото заседание на Организация на обединените нации също организира първата по рода си специфична сесия, отдадена на предварителната защита и битката с корупцията в световен мащаб.

Няма страна, която да е защитена от появяването на корупция, и по тази причина са нужни непрестанни старания за повсеместна битка с нея. Следвайки тази цел, неотдавна Съединени американски щати постановиха наказания по Глобалния закон “Магнитски” против Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на техните огромни търговски мрежи, поради присъединяване им в корупционни дейности. С тези наказания се замразяват активите на тези лица и обвързваните с тях компании, намиращи се в Съединени американски щати или притежавани, или следени от лица в Съединени американски щати. Освен това на лица в Съединени американски щати се не разрешава да правят покупко-продажби с тях, с което на процедура се прекъсва техният достъп до американската финансова система. Тези наказания са най-мащабното деяние в историята на Глобалния закон “Магнитски”, осъществено в един ден, и съставляват нарастване с 25 на 100 на общия брой на лицата и фирмите, глобени по тази стратегия.

Също по този начин Съединените щати показват, че Пеевски, Желязков, няколко други някогашни длъжностни лица и членовете на техните фамилии нямат право да влизат на територията на Съединени американски щати заради присъединяване им в обилни корупционни дейности, в това число подкупи и корист с държавни средства. Мерките против тези лица имат за цел да поддържат напъните на българския народ да се оправи с бича на корупцията.

Наясно сме, че тези дейности няма да решат казуса с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че потреблението на държавните институции за персонална полза няма да бъде търпяно. Надяваме се, че те ще подтикват България да организира нужните промени за подсилване на своите институции и дефинитивно да се отърве от нездравословното олигархично въздействие. За да доближи България своя цялостен капацитет, нейните водачи би трябвало преди всичко да съблюдават върховенството на правото, поставяйки гаранции, че парите не могат да въздействат на правораздавателните институции и законът служи еднообразно на всички жители. България и нейните жители имат задължението и отговорността за премахване на систематичната корупция и освобождение на страната от олигархичния надзор. Корупцията е ендемичен проблем, който изисква непрекъснато внимание, старания и воля. Българското държавно управление е разчитало още веднъж и още веднъж на своето удобно тълкувание на даден отчет или оценка, с цел да се похвали с усъвършенстване. Вместо това тези, които управляват страната, би трябвало да подхващат решителни дейности против корупцията на всички равнища в българското общество, бизнес и страна, с цел да покажат, че имат съществено предпочитание да се оправят с безнаказаността и рушветчийството. Те би трябвало да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща правосъдна система и ефикасни антикорупционни механизми. Провеждането на промяна в сходство с правилата на правовата страна с целия разполагаем публичен запас е нелек развой, само че с решителни дейности от държавното управление, гражданското общество и жителите ще бъде начертан пътят към триумфа. Съединените щати имат ангажимент да оказват помощ на своите сътрудници да осъществят цялостния си стопански и либерален капацитет, като се оправят с ендемичната корупция. Ще продължим да осигуряваме помощ, с цел да могат българските ни другари да покачат потенциала на своите правоприлагащи и правосъдни институции. Но България не трябва да разчита единствено на Съединени американски щати, Европейски Съюз или други външни фактори за своя триумф. Бъдещето на страната зависи от личните ѝ старания за осъществяване на нужните промени за гарантиране на бистрота, отчетност и положително ръководство. От българските жители слушам, че желаят бъдеще, в което има повече сигурност, народна власт и разцвет. Казват ми, че желаят правов ред и очистване на корупцията. Ние заставаме до всички българи, които уверено се стремят да създадат своята страна още по- привлекателно място за живеене, работа и развъждане на своите деца.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР