БАБХ е направила лабораторни тестове на мъртвите щъркели, открити на

...
БАБХ е направила лабораторни тестове на мъртвите щъркели, открити на
Коментари Харесай

Готови са изследванията на мъртвите щъркели, открити в Разградско

БАБХ е направила лабораторни проби на мъртвите щъркели, открити на територията на община Разград. Поради мощната степен на разлагане е било допустимо проучване само за определяне на равнищата на тежки метали в останките , показаха от организацията.



Анализът е осъществен в Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология в София, която е лаборатория от системата на БАБХ.

Резултатите не установяват нараснали равнища на тежки метали (живак, олово и кадмий) в оценената проба.

Останките на щъркелите са ориентирани за неутрализиране. Жител на разградското село Гецово алармира за открити мъртви птици от предпазения тип бял щъркел през почивните дни, оповестиха от екоинспекцията в Русе. По тяхна информация птиците са пет и са били в полуразложено положение, в допълнение раздрани от диви животни , което допуска случаят да се е случил преди седмица.

Експерти навреме предадоха сигнала до Областната дирекция по сигурност на храните в Разград, които благодарение на Общината са прибрали птиците в границите на деня.



Във връзка с настъпването на есенната миграция на птиците БАБХ припомня, че при положение на открити мъртви птици в природата е належащо да бъде подаден сигнал в най-кратки периоди към националния незабавен телефон 112, към общината, към Регионална инспекция за опазване на околната среда или към организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР