Жители на разградското село Осенец недоволстват срещу продажбата на общински

...
Жители на разградското село Осенец недоволстват срещу продажбата на общински
Коментари Харесай

Жители на разградското село Осенец на протест срещу продажбата на общински имот

Жители на разградското село Осенец недоволстват против продажбата на общински имо т. На последното си съвещание Общинският съвет в Разград взе решение парцелът да бъде продаден на притежателя на законно издигнатия в него обект.

Там има построена бензиностанция с търговски обект, а границите на парцела навлизат в път, който се употребява от локалните. Притеснението, в случай че теренът стане частен, е, че това ще докара до ограничение на достъпа до локалното платно.
 Българска телеграфна агенция
Според жителите на селото, в случай че този път бъде премахнат, ще се усили и заплахата от произшествия.   Според общинския консултант Петя Цанкова, която има наследствена къща покрай бензиностанцията, голям брой неточности, позволени при разчертаването на границите на земите в проекта на Осенец преди години са в основата на проблема.

Тя уточни, че сега тече социална поръчка за снимане на действителните граници на всички парцели в селото - освен общински, а и на къщите на хората, а общината бърза, до момента в който е влезнал в действие новият проект, да продаде парцела.
 Българска телеграфна агенция
Според Цанкова е в полза на обществото е общината да потърси сметка на вложителя за противозаконното строителство и използването на общинския парцел като частен, а не да се бърза с п родажбата на парцела и надлежно на пътя в него. 

„ Заличаването на пътя и включването му към парцела за продажба е направено без да се търси мнението на хората. Да се обслужва единствено ползата на купувача е в несъгласие с главните отговорности на кмета и общината, според Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Необходимо е този път да се извади от парцела за продажба и да се подсигурява прекосяването на хората ”, съобщи общинският консултант Божидар Божков.

" Срещу решението на община Разград за продажбата на общинския парцел е инициирана и подписка, като досега са събрани 240 подписа ", уточни Петя Цанкова. Тя добави, че цялата група на “Продължаваме смяната - Демократична България ” в Общинския съвет в Разград ще внесе сигнал до прокуратурата и регионалния шеф за анулация на решението на Общинския съвет.

Кметът на община Разград Добрин Добрев съобщи, че пътят, за който жителите на селото имат терзания, не е част от имотната договорка , против която жителите стачкуват. „ През 2004 година, когато се е осъществило отстъпеното право на градеж, в контракта е било посочено пътят, който е като локално платно пред самата бензиностанция, да бъде непокътнат и да може да се употребява свободно от всички, които идват до бензиностанцията или минават през стопанския двор.
 Българска телеграфна агенция
В контракта, който приготвя общината в този момент, също ще има уговорка пътят да бъде отворен за публично прилагане “, означи кметът. Той добави, че ще бъде направено всичко належащо пътят да продължи да се употребява от всички притежатели на терени, които са в стопанския двор, както и от локалните, които желаят да доближават гладко до парцелите си.

„ Смятам, че ще бъде позволен този проблем, ще може да се реализира договорката и да влязат спомагателни средства за възстановяване на инфраструктурата в обитаемото място “, добави Добрин Добрев.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР