Бабата и дядото имат право на лични отношения с внуците

...
Бабата и дядото имат право на лични отношения с внуците
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Бабата и дядото имат право на лични отношения с внуците си

Бабата и дядото имат право на персонални връзки с внуците си, реши Съдът на Европейския съюз (СЕС) по преюдициално питане - пояснение на правото на Европейски Съюз, на Върховния касационен съд (ВКС), осведоми news.lex.bg.

Състав на Върховен касационен съд сезира съда в Люксембург през лятото на предходната година със следното запитване: " Следва ли понятието " право на персонални връзки ", употребявано в член 1, § 2, б. а) и член 2, т. 10 от Регламент (ЕО) №2201/2003 година на Съвета от 27.11.2003 година по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на правосъдни решения по брачни каузи и делата, свързани с родителската отговорност, да се пояснява като използвано освен за връзките родители - деца, само че и за връзките с други близки, разнообразни от родителите, а точно баба и дядо? "

Пред българския висш съд е било формирано дело по иск на баба, чието внуче живее в Гърция при татко си, на който след развода е предоставено упражняването на родителските права. С решението за развода гръцкият съд е определил режим на персонални връзки сред детето и майка му. Бабата Нели Вълчева желае да бъде постановено решение, с което да бъде избран режим на нейни персонални връзки с внучето ѝ. Тя желае да го вижда постоянно един уикенд месечно, както и то да ѝ гостува два пъти годишно за две или три седмици през ваканциите. Вълчева обаче не се е обърнала към гръцкия, а към българския съд.

И районният, и окръжният съд, разгледали проблема, одобриха, че делото е с интернационален детайл и защото нормалното местожителство на детето е в Гърция, съгласно Кодекса на интернационалното частно право то е подсъдно на гръцкия съд. Така делото стигна до Върховен касационен съд, който реши да насочи преюдициално питане.

В днешното си решение Съдът на Европейски Съюз изяснява, че понятието " право на персонални връзки " по смисъла на еврорегламента би трябвало да се пояснява независимо. Съдът напомня, че този правилник обгръща всички решения за родителската отговорност и че правото на персонални връзки се смята за приоритет. " Понятието " право на персонални връзки " се отнася освен до правото на персонални връзки на родителите с тяхното дете, само че и на други лица, с които е значимо това дете да поддържа персонални връзки, по-специално със своите дядо и баба ", се показва в решението.

В него Съд на Европейския съюз прецизира, че с цел да се избегне приемането на конфликтни ограничения от другите съдилища и предвид на най-хубавия интерес на детето, е належащо еднакъв съд да се произнася по правата на персонални връзки, и по принцип това е този по нормалното местожителство на детето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР